Svängiga partier i Riltons första rond

Publicerad 28 december, 2023 av Leo Brodin

IM J Sai Agni Jeevitesh vann mot GM Bartosz Socko. Foto: Lars OA Hedlund

Rilton Cup har dragit igång för femtioförsta gången. Sveriges starkaste tävling har det här året sju spelare över 2500 i rating, GM Erik Blomqvist ende svensk. Nummer ett på ratinglistan är Bartosz Socko, en polsk GM som spelar mycket i Sverige.

Partiet mot IM J Sai Agni Jeevitesh började bra för Socko men i mittspelet gick han plötsligt snett med 25 Rf7. Enligt kommentator GM Tom Wedberg var det dock en mycket svår position att spela för vit.

Jeevitesh gjorde ett bra jobb och tretton drag senare sa både Wedberg och hans medkommentator IM Jesper Hall att partiet var förlorat. De fick rätt, Jeevitesh avslutade med ett vackert damoffer.

Sveriges näst högst rankade spelare i tävlingen GM Tiger Hillarp spelade länge bra mot sin motståndare L Srihari. Srihari försökte dock med en sista pattfälla i det förlorade slutspelet när de båda levde på tilläggstid. Till kommentatorernas stora förvåning missade Hillarp den och fick nöja sig med remi.

Den hittills största vändningen i tävlingen sa Wedberg. Han konstaterade dock också att Hillarp är en kämpe som kommer att kunna ladda om och komma tillbaka på topp rond två.

L Srihari räddade remi mot GM Tiger Hillarp. Foto. Lars OA Hedlund
Rilton Cup live Rilton Cup resultat Rilton Elo resultat Livesändning