Riksdagen gav schackgåva till drottning Silvia, 80

Publicerad 20 december, 2023 av Ingemar Falk

Drottning Silvia, talmannen Andreas Norlén och utrikesminister Tobias Billström (M). Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna/pressbild

Nu är det bekräftat. Schackfebern har även letat sig in i det kungliga slottet.

När riksdagen och regeringen besökte slottet för att fira drottning Silvia som fyller 80 år den 23 december kom talmannen Andreas Norlén och utrikesministern Tobias Billström (M) med en speciell schackgåva – Queen’s Gambit till självaste drottningen.

Konstverket är en unikt framtagen version av ädelsmeden och konstnären Aviva Scheimans verk Queen’s Gambit – ett bordsmycke med en silverpjäs samt en tillhörande schackväv skapad av Åsa Pärson.

Den officiella gåvan från riksdag och regering var ett bordssmycke med en silverpjäs, en unik version av konstnären Aviva Scheimans verk “Queen’s gambit”. Den tillhörande schackväven är skapad av konstnären Åsa Pärson. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna/pressbild

– Drottningen är en sann vägvisare och har genom åren varit banbrytande för att uppmärksamma svåra men viktiga frågor. Låt den här gåvan bli symbol för en stark kvinnlig förebild och en symbol för Sverige, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i regeringens pressmeddelande.

Riksdagen och regeringen säger vidare att konstverket Queen’s Gambit ”för tankarna till en stark kvinnlig förebild, och därmed Sveriges drottning. Kvinnan på toppen symboliserar frihet, en grundläggande värdering för vårt land. Ballongerna symboliserar Drottningens djupa engagemang för barn och barns rätt, och pärlan symboliserar Drottningens framträdanden som representant för Sverige. Tornet, med Stadshuset som förlaga, står för Stockholm, och de blå och gula färgerna representerar Sverige.”