Nordiska schackförbundet markerar mot FIDE:s regelförslag om könsidentitet

Publicerad 13 december, 2023 av Ingemar Falk

Foto: Lennart Ootes/FIDE

Det Nordiska Schackförbundet beslutade vid sin nyligen genomförda kongress i Oslo att markera mot ett regelförslag som världsschackförbundet (FIDE) beslutat om i höstas och att markeringen sker i anslutning till FIDE:s kongress nu på söndag.

Det handlar om könsidentitet där FIDE i ett regelförslag säger att om den som ändrat sitt kön från man till kvinna inte får delta i någon turnering för flickor/kvinnor.

Det är ett regelförslag som nordiska schackförbunden kraftfullt motsätter sig, och uppmanar därför FIDE att stryka regelförslaget helt.

Nordiska schackförbundet slår fast:
I de nordiska länderna avgörs en persons juridiska kön enligt respektive lands nationella lag. I schackturneringar ska en persons juridiska kön bestämma vilken klass man spelar i. Därför är naturligtvis alla kvinnor välkomna att delta i alla turneringar och tävlingar som är öppna för flickor och kvinnor i de nordiska länderna. Detta skall gälla i alla tävlingar över hela världen.

I schackturneringar är annars öppna klasser vanligast, och där får självklart alla vara med oavsett kön, precis som tidigare.

Här finns utlåtandet att läsa från Nordiska Schackförbundet.

Läs utlåtandet