Anrika Djurgården startar schackklubb

Publicerad 13 december, 2023 av Ingemar Falk

Svenskt schack har fått en ny schackklubb: Djurgården! Foto: FIDE

Djurgården som firat så många framgångar i de stora arenasporterna fotboll och ishockey blir nu också en aktör att räkna med i en annan sport.

Nämligen schack.

På tisdagskvällens styrelsemöte i Djurgårdens IF Alliansförening blev det beslutat att klubben tar in schack som ny medlemsförening.

Det långsiktiga målet för Djurgårdens IF Schack blir att ta SM-guld i Schackallsvenskan, och matcherna kan spelas på Tele 2 Arena.

Andreas von der Heide. Foto: Consilio

– Det här är på riktigt. Djurgården som är en elitklubb hoppas förstås att vinna SM-titlar även i schack och det blir något vi kommer att sikta emot, säger Peter Bergström, initiativtagare till Djurgårdens nya schackförening, och även förbundskapten för svenska schacklandslaget.

– Det är med stor glädje vi välkomnar Schackföreningen som medlem i Djurgårdens IF, säger Andreas von der Heide, ordförande i Djurgårdens IF Alliansförening och fortsätter:
– Vi ser fram emot en fin breddverksamhet såväl som nya SM-guld.

Djurgårdens IF bildades 1891 i Stockholm och är Sveriges mest framgångsrika förening med 474 SM-guld i 25 olika sporter, enligt hemsidan. Nu kan schacket vara med och bidra till guldskörden, även om det är en bit väg dit.

Djurgården kommer att starta sin serieresa nästa säsong i division III och det första delmålet blir att etablera sig i de två högsta divisionerna.

Peter Bergström tog initiativet till Djurgårdens IF Schack. Foto: Lars OA Hedlund

– Vi borde kunna hitta tillräckligt många djurgårdare för att få ihop ett lag som är slagkraftigt nog att nå division ett. Sen får vi se, kvalet från division ett till superettan brukar vara tufft. Just att hitta spelare kan potentiellt bli ett problem såklart. Det finns säkert många som har andra lagsympatier som aldrig kan tänka sig att spela i Djurgården, och jag har full förståelse för det. Men vi vill betona att man inte måste vara fanatisk supporter eller ens sportintresserad för att få vara med. Klubben är öppen för alla, säger Peter Bergström.

Var kommer era hemmamatcher spelas?
– Förhoppningen är klassisk Djurgårdsmark. Gärna Stockholms Stadion där Djurgården har en del lokaler. Till exempel pokalrummet där många av gulden Djurgården vunnit genom åren förvaras. Det vore en häftig omgivning att få spela schack i. Men det har även pratats om att ha matcher på Tele 2 Arena.

Pokalrummet på Stockholm stadion kan bli spellokal på klubbkvällarna och i seriematcher. Foto: Djurgårdens IF Alliansförening/DIFhistoria.se

Så timmarna innan Djurgården spelar en seriematch på senhösten i fotbollsallsvenskan på Tele 2 Arena så kan det alltså bli ett schackmöte i korridorerna i arenan?
– Det låter otroligt, men är faktiskt något som diskuterats på våra möten med Djurgården, svarar Peter Bergström. Det här är ingen unik företeelse, i Tyskland finns det flera klassiska lag som spelar schack i Bundesliga, och till exempel har Werder Bremen spelat sina hemmamatcher i schack på fotbollsarenan Weserstadion. Även i Sverige har vi tidigare spelat allsvenska sammandrag på Olympia i Helsingborg. 

Och spelarna i klubben får ha på sig Djurgårdentröjor? 
– Får? Det är närmast ett krav – för vi representerar ju Djurgårdens IF när vi spelar. Klubbmärket är en viktig identitetsmarkör i föreningen, så det kommer det att vara för oss också. Man kan förstås ha en fotbolls- eller hockeytröja på sig men klubben har mycket annan merchandise att välja bland också. Om man återigen ska dra en parallell till Tyskland så spelar ”svensklaget” Bayern München klädda i likadana tröjor som fotbollslaget. Det är väl inte omöjligt att vi kopierar deras koncept på något sätt.

Svenska IM-spelarna Martin Lokander och Linus Johansson i Bayern München-tröjor när de spelar för tyska klubben i Bundesligan i schack. Foto: fcbayern.com/schach/de

Peter Bergström har en stor passion i fotboll – och är en stor Djurgårdenfan som i princip alltid är på plats när Djurgården spelar hemmamatch.

Det var under en av matcherna på Tele 2 Arena han började prata med bland andra Andreas Landgren hur coolt det vore om Djurgården hade en schackklubb. Djurgården har många andra lite mindre sporter under sitt paraply, som till exempel boule, cricket och fäktning. Varför inte schack också?

Allt stannade vid en idé – fram till i våras då Sveriges Schackförbund blev invalda i idrottsfamiljen genom SISU Idrottsutbildarna.

– Djurgården har som policy att alla sektioner ska vara medlemmar i Riksidrottsförbundet (RF). Nu när vi valdes in vid Riksidrottsmötet mejlade jag på chans till Djurgårdens alliansförening. Kanske skulle de överväga att ta in schack som sektion när vi var med i SISU som ingår i RF?

Några dagar senare kom svaret:

– Ja, absolut. Det kan funka.

Peter Bergström berättar att han bjöds in till ett styrelsemöte där han fick visa upp sina visioner för en schacksektion inom Djurgårdens IF. 

Peter Bergström, stående i mitten, är också förbundskapten för svenska schacklandslaget. Foto: Mark Livshitz/ECU

– Det blev några bråda dagar där. Det är en sak att spåna fritt om ett att ha ett schacklag, lite mer komplicerat att ta fram ett helt koncept på en klubb som täcker in elit och bredd med verksamhetsplan, budget, vision och så vidare. Och bena ut varför schack verkligen är att betrakta som en sport efter att medlemskapet i SISU blev verklighet. Stort tack till Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling som hjälpte mig med den frågan.

Styrelsen gillade allt det hörde, och tog på tisdagskvällen beslutet att schack blir en ny medlemsförening i Djurgårdens IF.

Vad blir er vision?
– Vi vill bli en riktig schackklubb med ett starkt lag i allsvenskan, men kommer också att ha en växande juniorverksamhet och klubbkvällar. Vi hoppas även kunna öka intresset för schack i allmänhet. Genom att vara förknippade med ett varumärke som folk känner till tror vi att det är lättare att locka till sig intresserade amatörer som kanske bara spelat på nätet tidigare. Men även de som aldrig provat schack innan. Djurgården har till exempel ett initiativ i skolmiljö runt om i Stockholm för att få barn att röra på sig mer om dagarna som heter Djurgården skolidrott där vi kanske kan vara med på ett hörn. Eller så kanske det gömmer sig en potentiell schackspelare i till exempel fotbolls- eller hockeylaget, vem vet? säger Peter Bergström och fortsätter:

– Allt det här kommer inte finnas på plats dag ett, utan det kommer att få ta den tid det tar och får växa fram organiskt. Jag tycker vi fått ihop ett bra team som kan ta klubben framåt redan nu, men man ska vara ödmjuk inför att starta och driva en fungerande schackklubb är inget man bara snyter ur näsan. Hatten av till alla ideella krafter i Idrottssverige.
– Sen så ser vi gärna efterföljare såklart. Etablerade schackklubbar får ursäkta, men nog skulle det kittla lite extra med ett schackderby där vi får slå AIK eller Hammarby.

Stockholms schackintresserade spelare – såväl unga som gamla – har nu fått en ny klubb som välkomnar nya medlemmar, och det är Djurgårdens IF Schack. 

  • Djurgårdens IF är representerade i flera sporter:
  • Alpint.
  • Amerikansk fotboll.
  • Bandy.
  • Basket.
  • Bordtennis.
  • Boule.
  • Bowling.
  • Boxning.
  • Brottning.
  • Cricket.
  • Cykling.
  • Friidrott.
  • Fotboll, 3 sektioner:
    Damfotboll.
    Fotboll.
    Handikappfotbollförening.
  • Futsal
  • Fäktning
  • Golf
  • Handboll.
  • Innebandy.
  • Ishockey, två sektioner:
    Djurgårdens IF Hockey.
    Djurgården Hockey Dam.
  • Kampsport.
  • Konståkning.
  • Orientering.
  • Schack.
  • Strandfotboll.
  • Pdeltennis.
  • Skolidrott.