Schackprofilen Stefan Printz har lämnat oss

Publicerad 14 november, 2023 av Ingemar Falk

Stefan Printz 1969–2023. Foto: Lars OA Hedlund

Stefan Printz har avlidit efter en kort tids sjukdom. Han kommer att vara saknad av många vänner och också bli ihågkommen för sin stora gärning inom svenskt schack.

Stefan Printz låg bakom Malmö AS elitsatsning som gav ett SM-guld 2018. Han var också sponsor i olika sammanhang, senast genom Mobile Labs Open som avgjordes i samband med Malmö Open.

Han gjorde även en stor insats i Schackakademien med sponsring och bidrag. Senast i våras ledde han arbetet med Schackakademiens nya hemsida.

– Stefan var en urkraft i svenskt schack, säger Schackakademiens preses Jan Ståhlberg.

Även Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling sörjer Stefan Printz.

– Stefan var en väldigt fin människa med mycket stort hjärta och en stor passion för schacket. Och han hade glimten i ögat, alltid nära till skratt och alltid positiv inför nya schackprojekt, säger Håkan Jalling som berättar om en episod för några år sedan:

– Det var så att någon hade gjort ett ”busstreck” och anmält Stefans vän, stormästaren Baadur Jobava, till Elite Hotels Open i Växjö 2020. Jag tänkte först ta bort Jobavas namn ur anmälningslistan – men tänkte: ”Jag ringer Stefan och kollar med honom, kanske kan han ordna att Jobava ändå kommer?”

Stefan Printz med vännen Baadur Jobava. Foto: Lars OA Hedlund

– Den idén gillade Stefan skarpt, och utan att vi sa något utåt, arbetade han bakom kulisserna och lyckades få med sig Jobava till Växjö.

– Alla på plats blev jätteförvånade och glada att ha en sån prominent stormästare på plats i Svenskt Grand Prix. Jobava vann tävlingen och skaffade sig många nya fans i Sverige.

– Stefan var en sån person. Alltid öppen för roliga idéer och snabbfotad när någonting skulle ordnas för svenskt schack. Det är en stark kraft vi nu tappar. Det känns sorgligt, samtidigt som jag är tacksam för den tiden vi inom svenskt schack fick med honom. Jag önskar bara att tiden hade blivit längre.

Stefan Printz blev 54 år.

Stefan Printz. Foto: Lars OA Hedlund