Julia Östensson delade topp 10 med Pia Cramling

Publicerad 28 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Julia Östensson, Uppsala skolschacksällskap. Foto: Lars OA Hedlund

Vi är vana att se Pia Cramling som ensam dam i toppen i starka weekendturneringar i Sverige. Men i Lidköping Open blev det verkligen något annat.

Femteplacerade Pia Cramling fick sällskap av ytterligare en damspelare på topp 10 – Julia Östensson, Uppsala skolschacksällskap.

Ett utmärkt resultat av Julia Östensson som kom till Lidköping Open med elotalet 1807. Bland annat besegrade hon Jan-Olov Lind (2135) och Mikael Arovén (2118) under den starka slutfinishen med fyra raka segrar.

Julia Östensson besegrade Jan-Olov Lind. Foto: Lars OA Hedlund

I Lidköping Open kom dessutom ytterligare två tjejer på topp 25 före en rad 2000-spelare i startfältet som bestod av 83 deltagare: Anna Blauhut på 18:e plats och Lavinia Valcu på 22:a plats.

Tjejtrion bakom Pia Cramling kommer från en ny stark generation som kan göra sig gällande i flera turneringar i Sverige den här säsongen.

Anna Blauhut. Foto: Lars OA Hedlund
Lavinia Valcu. Foto: Lars OA Hedlund

Norskan Anna Blauhut som spelar för Tanums SS är 14 år, Lavinia Valcu från Solna SS är 13 år, och Julia Östensson är 18 år.

Det ser ljust ut för damschacket!

Slutligen: P4 Skaraborg passade på att göra ett schackinslag från Lidköping Open med Pia Cramling. Här kan du lyssna på det:

Lyssna här på P4-inslaget.
Slutresultat Läs mer om Lidköping Open