Svenska mästare gör upp i helgens snabbschack

Publicerad 14 juli, 2023 av Leo Brodin

Svenska mästare: Per Söderberg SM 65+, Max Wahlund SM 50+, Lavinia Valcu Kadett-SM. Bild: Lars OA Hedlund

I helgen spelas Stockholm Summer Rapid Open för första gången, en nio ronders tävling med 20 minuter på klockan och tio sekunders tilläggstid. Tävlingen organiseras av Stockholms Schacksällskap och anordnas av medlemmen Mikael Helin. Idén kom bland annat från ett samtal med Pia Cramling som sa att hon gärna skulle se en svensk snabbschacks-GP. Helin nappade. Han bestämde sig för en lite senare starttid än många långpartier han spelat.

– Jag tycker att trenden med att spela tidigt på helger har gått väl långt och jag tänkte mig en snabbschacksturnering som inte innebär frukost i ottan innan ronderna börjar. Vi börjar därför 11.00 både lördag och söndag.

Sex ronder på lördagen och tre på söndagen med en prisutdelning planerad till 15.00.

Helin hoppades på många bra deltagare och där fick han rätt. Tre nyblivna svenska mästare och en före detta.

CM Max Wahlund vann årets veteran 50+, CM Per Söderberg vann årets veteran 65+, Lavinia Valcu vann årets kadett och IM Jung Min Seo vann SM-gruppen 2021. I toppen finns också IM Johan Eriksson.

Anmälan kostar 300 kronor och den som vill delta bör skynda på med att anmäla sig. Anmälan är öppen till 10.30 imorgon men kostar 100 kronor extra. För den som betalar med Swish blir det dock ingen prishöjning.

Inbjudan Anmälda