Pia Cramling får Schackgideon

Publicerad 12 juli, 2023 av Leo Brodin

Pia Cramling tilldelades Schackgideon. På bilden även Bengt Kvisth som organiserade Sommarblixten. Bild: Juan Bellon Lopez

Pia Cramling får Schackgideon 2022, priset ” för framstående internationella eller nationella prestationer under året” som instiftades 1977 efter stormästaren Gideon Ståhlberg av Sveriges Schackförbund. Första gången hon fick det var 1981 och det här var åttonde gången, fler gånger än någon annan.

Cramlings största bedrift under 2022 var hennes individuella OS-guld på bord ett i damklassen. Högst prestationsranking av alla bord ett-spelare delat med Eline Roberts. Cramling hade dock spelat ett parti mer, vilket gav henne guldet.

Priset delas vanligen ut på kongressen i samband med SM men i år närvarade inte Cramling och då fick ett annat sammanhang väljas för prisutdelningen. Enligt Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling passade Sommarblixten mycket bra. Nio deltagande stormästare varav sju själva har fått priset.

Stormästarna Ferdinand Hellers, Stellan Brynell, Pia Cramling, Ulf Andersson, Jonny Hector, Erik Blomqvist, Axel Smith, Evgenij Agrest och Juan Bellon Lopez. Alla utom Lopez har fått Schackgideon en eller flera gånger. Bild: Maria Friggestad Jepson

Ett stort grattis till Pia som blev överraskad och väldigt glad när hon fick Sveriges största tilldelade schackpris för åttonde gången.

OS-resultat Sommarblixten