Sverigeeliten i Sommarblixten

Publicerad 25 juni, 2023 av Leo Brodin

GM Stellan Brynell och GM Evgenij Agrest är två av deltagarna i år. Bild: Lars OA Hedlund

Den elfte juli spelas den sjätte upplagan av Sommarblixten i Malmö. I år är nästan hälften av de 50 deltagarna titelspelare, nio stycken är stormästare. För Stellan Brynell som varit med från början blir det sjätte gången men för Evgenij Agrest som är näst högst rankad efter Ferdinand Hellers blir det första gången. Med sig har han sin son, Simon Agrest, som med sina sjutton år blir den yngsta deltagaren.

Det som nu är Sveriges starkaste blixttävling började ganska anspråkslöst. När det fanns en lucka mellan SM och Politiken Cup 2018 bjöd arrangören Bengt Kvisth in några vänner till att spela. Bland vännerna fanns Nils Grandelius och Stellan Brynell men också många på en klart lägre nivå.

Blandningen av elitspelare och amatörer blev till en regel för Bengt Kvisth som ser det som en bra metod för att skapa nya möten. Han lägger ett stort fokus på kontaktknytande och därför avslutas det hela också med en gemensam middag och prisceremoni.

Inbjudan till tävlingen går endast till spelare som Bengt Kvisth själv väljer ut. Exklusiviteten i tävlingen som är Sveriges starkaste och som dessutom har fått mycket bra feedback från deltagarna ska kännas.

Nedan syns gruppindelningen. De som kommer etta och tvåa går till A-final, trean och fyran till B-final, och så vidare. Alla mot alla och totalt blir det arton ronders spel med 5+3 på klockan.

Tävlingen kommer att livesändas på Sveriges Schackförbunds hemsida och på Lichess. Efteråt kommer resultat och bilder att publiceras.