WaterAids kampanj för internationella mensdagen: schack utan damer

Publicerad 12 maj, 2023 av Ingemar Falk

Inför årets internationella mensdag 28 maj lanserar WaterAid ett schackspel utan drottningar. Från den 11 maj kan du spela schackspelet här på Sveriges Schackförbunds sajt. Foto: WaterAid

Organisationen WaterAid använder schack för att uppmärksamma internationella mensdagen, #MHDay2023

WaterAid, som jobbar för att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i några av världens fattigaste samhällen, startar den 11 maj kampanjen ”Where’s the bloody queen?”. Kampanjen uppmärksammar att många kvinnor och flickor i världen tvingas stanna hemma när de har mens på grund av tabun, avsaknaden av toaletter eller rent vatten i skolor och på arbetsplatser. Genom ett symboliskt schackspel utan drottning vill WaterAid visa att det är oerhört svårt att vinna i schack utan drottningen – precis som det är att bygga starka, jämställda samhällen utan kvinnor.

Schackspelet utan damer. Foto: WaterAid/Sveriges Schackförbund

På den här sidan på Sveriges Schackförbunds sajt kan du utmana andra eller spela mot datorn i partier där ingen sida har någon dam. På schacksidan kan du skänka 37 kronor till menshälsa – och få tillbaka damen.

Under kampanjen kommer du också få chansen att utmana kända svenska schackprofiler. En av dem är Sverigeettan Nils Grandelius.

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

hemsidan för kampanjen skriver WaterAid:

När flickor och kvinnor är frånvarande på grund av sin mens, innebär det stora förluster för både individer och hela samhällen. Alla blir förlorare.”

Ofelia Thörnqvist, damschackansvarig på Sveriges Schackförbund, ser fram emot samarbetet med WaterAid.

Ofelia Thörnqvist. Foto: Lars OA Hedlund

– Jag tycker att det känns roligt och meningsfullt att få göra något gott genom att spela schack. Jag kommer själv att gå in och spela och köpa en drottning med en donation. Vi damer behövs – både på och utanför brädet. Det är ett budskap som Sveriges Schackförbund ställer sig bakom och uppmärksammar.

Tomas Kvist, generalsekreterare i Sveriges Schackförbund håller med:

– SSF tycker det är extra roligt och intressant att använda schacket som ett verktyg i en högst relevant och angelägen fråga. Det som ses som självklarheter i Sverige är dessvärre inte självklarheter i andra delar av världen. Trots att mens ofta anses vara något privat, påverkar det både möjligheten att skapa jämställda samhällen och en global utveckling. Bara genom att bryta tabun och ta frågan på allvar kan vi skapa en jämställd värld där kvinnor har samma möjligheter i livet som män.

Kampanjbild. Foto: WaterAid

Detta är WaterAid

  • WaterAid är en internationell oberoende organisation som jobbar för att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen.
  • WaterAid finns i 33 länder.
  • Wa­t­erAid Sverige har ett 90-konto och granskas av Svensk In­sam­lingskon­troll. Arbetet stöttas av privatpersoner, företag, Sida, Ra­dio­hjälpen och Sven­ska Postkod­lot­teriet.
  • Anna Nilsdotter är generalsekreterare för WaterAid Sverige.
  • Hemsida: wateraid.org/se
WaterAid Sveriges generalsekreterare Anna Nilsdotter. Foto: WaterAid
Spela här