Tvådelad ledning inför näst sista ronden

Publicerad 9 maj, 2023 av Susanna Berg Laachiri

En duo leder nu turneringen inför näst sista ronden. T.v Peter Svidler och t.h turneringens yngsta deltagare Abhimanyu Mishra.  Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Femte ronden av Tepe Sigeman & Co Chess Tournament  blev även det en fredlig rond. Precis som föregående rond saknades det dock inte spänning.

Nils Grandelius hade vit mot Boris Gelfand. Det blev ett pubikvänligt parti i en skarp variant där dragen smattrades fram i rasande fart på brädet. Först i drag 23 började Boris Gelfand tänka. En jämn ställning med obalans i materialet som var intressant. Emellertid missade Nils en viktig finess från svarts sida i form av 30. – Tf1. Ställningen är fortfarande jämn men i och med att material försvann från brädet ändrades karaktären. Nu fick vit koncentrera sig på att blockera svarts fribonde och kunde inte spela på vinst på samma sätt som tidigare. Partiet slutade remi några drag senare genom dragupprepning.

Djup koncentration och ett publikvänligt parti mellan Nils Grandelius och Boris Gelfand. Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Peter Svidler hade svart mot Vincent Keymer. Det blev ett spännande parti där det ett tag såg ut som svart skulle ta över och vinna partiet. Stormästaren Ferdinand Hellers berömde svarts spel med framstöten 17. c4 som ett påpassligt drag för att ta terräng. Ställningen var fortsatt balanserad men Keymers gjorde ett misstag i drag 24 när han ställde tornet så klumpigt att det kunde ha kostat partiet. Emellertid missade svart det vackra svarsdraget e4 som banar väg till löparen att ställa sig på f6. Vincent hade bara tre minuter kvar på klockan i det läget och hade varit tufft att få ett sådant drag emot sig. Nu valde svart en annan väg. Pjäser byttes av. En ställning med två torn och lika bönder på kungsflygeln uppstod och spelarna enades om remi

Partiet mellan D Gukesh som vit mot Ahbimanuy Mishra fick ett intressant och spännnande förlopp med rockad på olika flyglar. Emellertid hade vit försvagat sin bondestruktur rejält i satsning på angrepp och när det avvecklades till slutspel var svart den som kom bättre. Ett tag såg det ut som svart skulle kunna vinna men ställningen var balanserad och spelarna enades om remi.

Här tyckte Ferdinand Hellers att det var ett intressant parti men inte så förtjust i att svart bytte bort sin svartsfältslöpare då den kan bli viktig i försvaret av d6-bonden. Han tyckte också att vit borde ha spelat h6 ett drag tidgare och att g5 var lite för långsamt. Precis som i kommentatorsstudion berömde Ferdinand Mishras drag 33.- Sb8 och att Mishra spelade bra trots pressat läge med lite tid på klockan.

Det såg länge ut som alla rondens partier skulle sluta remi men visade sig att ödet ville annorlunda. Partiet mellan Jorden Van Foreest som vit mot Arjun Erigaisi hade länge ett förlopp av att Jorden var den som pressade. Partiet hamnade till sist i ett dubbelt tornslutspel som var remi. Där gjorde Erigaisi en ödesdiger miss i drag 47 med Kg8. Om istället Kg7 är det remi och vit kommer inte vidare.

Här var Ferdinand Hellers i sin analys lite oförstående till svarts uppställning i mittspelet. Speciellt att ställa tornet till b8 som inte han förstod idén med. I praktiken visade det sig också menade han på att det gav vit en öppen a-linje gratis. Han ifrågasatte också om draget b5 var nödvändigt för att varför driva bort löparen till en bättre ruta.
I efterintervjun ångrade sig Jorden att han inte spelat b3 i drag 32 vilket hade gett mer praktiska chanser. Ferdinand höll helt med om detta och tillade också att det självklart var ett oväntat slut på partiet som borde ha slutat med remi.

Jorden Van Foreest och Arjun Erigaisi hälsar på varandra i vad som skulle bli rondens enda parti som avgjordes med vinst.  Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

För att återkomma till efteranalysen var Jorden Van Foreest ganska dämpad och inte så glad över sin vinst som man kanske skulla ha trott. Han verkade besviken på sig själv att han inte spelat tillräckligt bra i tornslutspelet och såg inget annat än remi i ställningen om inte svart hade gjort sitt misstag. Under de avslutande orden av dagens sändning tog Erwin l´ami upp detta och att han fann det konstigt då det trots allt var en ställning med dubbelt tornslutspel samt att det var stark press från vits sida. Samma linje var Ferdinand Hellers inne på i sina kommentarer om partiet. Han tillade dessutom att han visste en spelare som skulle tycka väldigt mycket om att spela en sådan ställning som vit, nämligen vår stormästare Ulf Andersson.

Efter dagens rond har vi en tvådelad ledning i form av Peter Svidler samt Abhimanyu Mishra som båda har 3,5 poäng. Efter dessa jagar Nils Grandelius och G Dukesh båda på 3 poäng.

Som vanligt väcker denna turnering stor uppmärksamhet runt om i världen. US Chess Federaration har skrivit en artikel om sin unga stjärna Mishra som leder turneringen. Den artikeln går att ta del av på länkarna längst ned i artikeln.

Turneringen har satsat på en mix av unga stjärnskott och äldre spelare med starka meriter bakom sig. Med tanke på ledarduon känns det som ett intressant koncept.

Lottning rond 6

GM Arjun Ergaisi – GM Abhimanyu Mishra

GM Boris Gelfand – GM Gukesh D

GM Jorden Van Foreest – GM Vincent Keymer

GM Peter Svidler – GM Nils Grandelius

Följ live Resultat och ställning Turneringens hemsida US Chess Federation skriver om turneringen