Tredelad ledning i toppen

Publicerad 7 maj, 2023 av Susanna Berg Laachiri

Nils Grandelius och D Gukesh hälsar på varandra inför det kommande partiet. Det kom att bli en intressant och publikvänlig drabbning som slutade remi.  Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Det fortsätter att bjudas på spännande och intressanta partier under Tepe Sigeman & Co Chess Tournament . Tredje ronden var inget undantag.

Mycket av uppmärksamheten riktades mot ledande D Gukesh som hade svart mot vår svenska stjärna Nils Grandelus. I gårdagens rond vann han mot Tysklands starkaste spelare Vincent Keymer. Skulle han göra samma sak med Sveriges starkaste spelare ?

Partiet började fredligt med Berinerförsvaret i spanskt känt för att vara en solid uppställning som ofta leder till remi. Det blev dock lite oväntade vändningar då Nils fick tillfälle att göra ett löparoffer på h7. En variant som kan leda till remi och kan vara mer obekväm för svart om man väljer att spela vidare.

Ett intressant och publikvänligt val och båda spelarna tänkte länge under partiet innan man enades om remi genom dragupprepning. Nils sade själv i efterintervjun att han var tvungen att tänka länge under partierna för att memorera alla varianterna om svart hade valt att spela vidare genom t.ex 19. – Dd7

Har jag koll på ala varainter tycks Nils Grandelus tänka.  Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Ett intressant och trevligt remiparti!

Stormästaren Ferdinand Hellers lämnar sina dagliga kommentarer och tyckte remi var ett bra resultat för båda spelarna. Han var dock förvånad att vit inte spelade 16. Te2 istället för löparoffret. Det är också det drag som datorn rekommenderar. Det visade sig i efterintervjun att Gukesh hade förberettt sig för varianten och då enbart på detta drag. Han berättade vidare i studion att löparoffret kom som en total överraskning för honom vilket man också kunde se under sändningen.

Nils har nu tagit 2 poäng och är obesegrad. I nästa rond får Nils ta sig an ett annat underbarn nämligen turneringens yngsta spelare 14-åriga Abhumaniuy Mishra. Det såg länge ut som Mishra skulle förlora som svart mot Vincent Keymer men tidsproblem ställde till det rejält för Vincent och han gjorde drag 31 med enbart fyra sekunder kvar på klockan. I det läget var ställningen dock mycket svår för vit. Partiet hade kunnat få en helt annan utgång om vit hade hittat vinstdraget i ett tidigare läge nämligen 28. Tf1. Något måste ha fått honom att tveka där. I efterintervjun visade det sig att Mishra inte heller uppmärksammat det draget.

Ferdinand kommenterade med att det var ett spännande parti med en otroligt oväntad vändning med tanke på hur bra vit stod. Han var inte så förtjust i svarts val att ge bort löparparet i drag 21 samtidigt som han menade på att det var en svårspelad ställning för svart. Kunde också ligga taktiska möjligheter med slag med springaren på e6 för vit fortsatte han sina iaktagelser med. Det var också helt riktigt eftersom Mishra nämnde det i efterintervjun att det var en anledningarna att han tyckte det var säkrast att ta bort vits springare.

En viktig seger för Mishra som nu har tagit sig upp i ledartrion med 2,5 poäng tillsammans med D Gukesh och Peter Svidler.

Peter Svidler spelade ett intressant parti som vit mot Arjun Erigaisi. Det såg som svart gjorde ett misstag och förlorade kvalité i tolfte draget. Svidler berättade dock i efterintervjun att det var ett medvetetet val eftersom svart ville satsa på initiativet. Det blev en ställning där Erigaisi försvarade sig och såg ut som det inte var så lätt att vinna vid en ytlig anbick. Svidler hamnade i tidsnöd men berättade att det var ett medvet val. Han använde nästan all sin tid för att hitta vinstvägen. Hemligheten var enligt honom själv att inte flytta fram a-bonden vilket han först tänkt göra, utan låta tornet använda rutan a4 som språngbräda för att tränga in i ställningen. Det blev till sist vinst och även beröm i kommentatorsstudion för fin teknik.

Även Ferdinand berömde tekniken. Det han var undrande över var kvalitétsoffret vilket han, på samma sätt som de andra kommentatorerna, uppfattade som en ren miss. Kanske en missbedömning av Erigaisi för som Ferdinand påpekade känns det som svart inte kan få mer än remi.

Både Boris Gelfand och Jorden Van Foreest har haft en tuff inledning på turneringen med vardera två förluster. När deras parti snabbt tog karaktären av en remibetonad ställning var säkert många som trodde att remi skulle vara ett logiskt slutresultat. Som Ferdinand påpekade om partiet är det dock endast vit som kan ha chans att vinna och det gjorde att svart fick en otroligt svår uppgift i praktiken. Gelfand hamnade i ett hopplöst slutspel och tvingades ge upp partiet. Därmed fortsätter hans tunga start i turneringen med tre förluster i rad.

Iband är det skönt att se partiet från ett annat perspektiv. Jorden Van Forrest kopplar av på åskådarplatsen väl medveten om att han har ett vunnet slutspel.  Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Lottning rond 4

GM Arjun Erigaisi – GM Gukesh D

GM Mishra Abhimanyu – GM Nils Grandelius

GM Boris Gelfand – GM Vincent Keymer

GM Peter Svidler – GM Jorden Van Foreest

Följ live Resultat och ställning Turneringens hemsida