Spänning och hård kamp i första ronden

Publicerad 4 maj, 2023 av Susanna Berg Laachiri

Boris Gelfand som vit i öppningsspelet mot Arjun Erigaisi. Arjun Erigaisi vann i imponerande stil.  Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

TePe Sigeman & Co Chess Tournament inleddes idag med första ronden i det starka startfältet. Turneringen spelas på Elite Plaza hotel i Malmö mellan 4 –10 maj.

Arrangörerna har som vanligt fått en intressant sammansättning av spelare och ett starkare startfält än någonsin. Från Sverige har vi vår högst rankade spelare Nils Grandelius som kommer med en fin och meriterande seger från nyligen avslutade Reykjavik Open i bagaget.

Högst rankad i turneringen är D Gukesh som i första ronden fick möta Jorden Van Foreest som svart. Det blev ett intressant och väldigt komplicerat parti där det kändes som svart tidigt fick det bekvämare spelet. Jorden kämpade dock hedervärt och det såg ett tag ut som han skulle kunna hålla ställningen men partiet blev för svårt. I ett slutspel med material under tvingades han till sist ge upp kampen.

Näst högst rankad är Arjun Erigaisi. Här nedan ser vi honom bli intervjuad av Joel Eklund under gårdagens invigningsceremoni.

Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Arjun Erigaisi hade svart mot Boris Gelfand. Även här ett parti där svart tidigt fick det bekvämare spelet. Därtill tillkom taktiska förvecklingar där svartspelaren skapade en ställning med materiellt överläge och vann partiet.

Nils Grandelius hade svart mot turneringens tredje högst rankade spelare, Vincent Keymer. Det blev en stabil remi och en bra inledning på turneringen för Nils.

Peter Swidler är vi inte vana att se bakom brädet utan han är istället en populär och uppskattad kommentator. Nu fick vi istället se honom i annan roll som turneringsdeltagare och han hade vit mot Abhimnayu Mishra. Abhimanayu är med sina 14 år turneringens yngsta spelare och har redan haft stormästartiteln i två år. Han gjorde sig känd för att bli världens yngsta stormästare när han var tolv år gammal.

Det blev ett jämnt och balanserat parti som så småningom slutade remi.

Djup koncentration och ett intressant möte som slutade remi.  Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Sammanfattningsvis inleddes turneringen med en spännande rond. Precis som förra året kommenteras partierna dagligen i sändning av stormästarna Stellan Brynell och Erwin L’lami. I slutet av sändningen uttryckte sig Erwin att han hoppades att morgondagens rond skulle bjuda på lika spännande partier som dagens rond. Stellan replikerade direkt att det kan man vara ganska säker på med ett sådant startfält av starka spelare. Känns som man bara kan instämma i detta.

Lottning rond 2

GM Arjun Erigaisi – GM Nils Grandelius

GM Gukesh D – GM Vincent Keymer

GM Mishra Abhimanyu – GM Jorden Van Foreest

GM Boris Gelfand – GM Peter Svidler

Följ live Resultat Turneringens hemsida