Peter Svidler vinnare av TePe Sigeman & Co Chess Tournament

Publicerad 12 maj, 2023 av Susanna Berg Laachiri

Första turneringen efter 18 månader slutade som turneringssegrare för Peter Svidler. Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Det blev en oviss och dramatisk slutstrid in i det sista men nu är TePe Sigeman & Co Chess Tournament avgjord. Vinnare blev Peter Svidler som slutade på 4,5 poäng. En oväntad vinnare på det sätt att den senaste turneringen inom klassiskt schack var år 2021 i FIDE Chess.com Grand Swiss i Riga. Även på det sätt att han ägnar större delen av sin tid som schackkommentator. När det gäller meriter blir segern inte lika överraskande med tanke på att Svidler varit rysk mästare 8 gånger och nära VM-titlar för att nämna något ur den mångfaldiga meritlistan.

Svidler hade svart mot D Gukesh i sista ronden och det blev ett parti där han fick en bra ställning. Gukesh som låg en halva efter kämpade och kom in i partiet och gjorde allt för att vinna. Han fick emellertid inse att det inte kunde bli mer än remi och partiet slutade med att spelarna enades om dragupprepning.

Stormästaren Ferdinand Hellers har analyserat partiet och kommenterar med att svart fick fint spel. Ferdinand kritiserar 30. – b5 och anser att 30. – Te8 hade varit bättre. Det är svårt för vit att göra något menar Ferdinand. Vit har inget sampel mellan sina pjäser, fortsätter han, och det är teknisk vinstställning för svart. Draget b5 gav istället vit vissa motchanser och det fick vi också se i partiet.

I och med att detta viktiga parti för turneringsutgången slutade remi hängde det på hur det skulle för den andra ledaren Abhimanyu Mishra. Mishra hade vit mot Boris Gelfand och hamnade i ett besvärligt läge där det ett tag såg ut som han skulle förlora. Som i så många andra av sina partier kämpade Mishra föredömligt och ett intressant slutspel kom upp där det såg ut som det skulle bli remi. Hade vit valt 47. Kd5 hade uppgiften blivit betydligt lättare. Nu valde vit att gå in i en annan typ av damslutspel som även om det är teoretiskt remi är nästan omöjligt att hålla i praktiskt spel.

Ferdianand kommenterade partiet med att det var helt korrekt av Mishra att välja att gå så långt bort från kungen som möjligt men tillade även som skrivits tidigare hur svårt det är att hålla sådana ställningar i praktiken.

Det var teorerisk remi under partiets gång och såg ett tag ut som det skulle bli särspel med blixt mellan Mishra och Svidler. Den mentala pressen blev säkert för stor för Mishra som hela tiden dessutom kämpat med lite tid på klockan och feldraget kom i drag 121 och fyra drag senare fick Mishra ge upp partiet.

Mishra och Gelfand på väg att analysera partiet. En stark bild och man kan ana de tunga stegen och känslan hos Mishra. Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

En tuff förlust för Mishra som var nära att få kämpa om turneringsseger genom särspel. Samtidigt slutade han på delad andra plats i turneringen och gjorde en stark och imponerande prestation. Yngst och lägst rankad var det säkert många som trodde att det var en turnering han skulle få nöja sig med att se som en nyttig erfarenhet. Nu fick han både erfarenhet och en stark slutplacering.

Här ser vi Mishras svar till fotografen David Llada på Twitter och hans kommentar efter partiet.

Partiet mellan Nils Grandelius som vit mot Jorden Van Foreest såg i spelöppningen ut som det skulle bli ett spännande parti. Spelet förflackades dock och blev väldigt remibetonat och ingen av spelarna hade möjlighet att spela på vinst. Partiet slutade remi genom dragupprepning. Ferdinand Hellers menade på att 13. Kd2 hade varit ett bättre val för vit och gjort spelet mer dynamiskt.

Nils Grandelius slutade på delad andra plats. Ett fint resultat och blev obesegrad i det starka fältet.

Nils Grandelius fanns med i toppen under hela turneringen och slutade på delad andra plats. Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada
.

Partiet mellan Vincent Keymer som vit mot Arjun Erigaisi tog ett förlopp där det såg ut som svart skulle gå mot seger. Ferdinand Hellers var inte så förtjust i vits uppställning och tyckte att det borde varit bättre att spela på damflygeln. Troligtvis var 24. – Lb6 för långsamt från svarts sida och gav vit chansen att utjämna och partiet slutade remi.

Slutresultat

Turneringstabell hämtad från chess.com

Schackfesten är över för denna gång. En turnering som har uppmärksammats och skrivits om runt hela världen. Stormästaren Ferdinand Hellers som själv stod som vinnare av turneringen tre gånger under 90-talet, har följt turneringen dagligen. Han menar att han känner att schackets ändrats och att datoranalyser nu spelar en större roll än när han själv vann turneringen. Avslutningsvis vill han ge spelarna en eloge för att de kämpade väl och underhållande.

Resultat Turneringens hemsida