Nu är det helt klart: Platon Galperin blir svensk spelare

Publicerad 25 maj, 2023 av Ingemar Falk

Platon Galperin är klar som FIDE-svensk. Foto: Lars OA Hedöund

Svenska domarbasen Tapio Tikkanen meddelar att övergången från ukrainska till svenska förbundet nu är helt klar för stormästaren Platon Galperin som inom kort kommer att hamna på svenska ratinglistan.

Och det är en högklassig spelare som ansluter till svenskt schack. Platon Galperin som spelar för SS 4 Springare har 2528 i elo, och samlade ihop 20 poäng i urstarka öppna turneringen Sjarjah Masters som vanns av Arjun Erigaisi (2701), Indien.

Platon Galperins resultat imponerade. Han kom in i turneringen som seedad 74:a men slutade så högt som en 29:e plats efter bara en förlust på de nio ronderna.

Ratingprestationen landade på högklassiga 2694 efter bland annat segrar mot Abhimanyu Puranik (2613), Indien och S.P Sethuraman (2626), Indien, samt en avslutande remi mot Vidit Gujrathi (2731), Indien.