Enbart vinstpartier i andra ronden – Nils Grandelius tog en viktig seger

Publicerad 6 maj, 2023 av Susanna Berg Laachiri

Nils Grandelius i mötet som svart mot Arjun Erigaisi som slutade med seger och en viktig vinst för vår Sverigeetta. Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Turneringen Tepe Sigeman & Co Chess Tournament har knappt startat men bjuder redan på kompromisslöst och spännande spel. I andra ronden fanns det inga remipartier utan alla partier slutade med vinst.

Nils Grandelius hade svart mot Arjun Erigaisi och kom tidigt bra. I en skarp ställning kom några passiva drag från vit vilket gav svart en vinstställning. Vits ställning rasade ihop helt och Arijun tvingades offra ett torn för att få kungsangrepp. Desperation var orden från kommentatorsstudion och visst var det så. Emellertid valde inte Nils den effektivaste vägen utan tillät vissa motchanser. I sändningen kunde man se honom skaka på huvudet säkert irriterad på sig själv. Kommentatorn Erwin L’Ami kunde dock lugna alla svenska supportrar med att det fortfarande såg bra men bara skulle ta lite längre tid. Det stämde och Nils kunde styra in i en ställning med slutspel med pjäs över som han så småningom vann.

Stormästaren Ferdinand Hellers följer turneringen med stort intresse och har erbjudit sig att ge kommentarer efter varje rond till våra läsare.

Stormästaren Ferdinand Hellers bjuder på kommentarer om partierna efter varje rond. Foto: Lars OA Hedlund

I partiet mellan Nils Grandelius och Arjun Erigaisi tyckte Ferdinand att det var ett konstigt spel av vit i öppningen. Främst då draget 16. Le1 och sedan 18. g5 då vits ställning fullkomligt rasade ihop och svart stod på vinst. Sedan fortsatte Ferdinand med att han var förvånad över valet från Nils att fortsätta med 24. d4 då det gjorde ställning onödigt komplicerad och menar med tanke på att svart har torn över så hade 24. Tg7 varit ett enkelt och bra drag som tar bort alla motchanser.

Nu redde allt upp sig och Nils vann och Ferdinand instämmer att det var en viktig seger för Nils.

Turneringens högst rankade spelare D Gukesh, enbart 16 år gammal, leder turneringen efter gårdagens vinst mot Vincent Keymer. Det blev ett välspelat parti från D Gukesh som vit. Ett parti som redan har benämts som ett modellparti för spansk öppning och där vit fick avsluta med ett snyggt och förkrossande kungsangrepp.

Kommentar från Ferdinand var att han ställde sig undrande om det var så bra för svart att placera damen så långt från kungsflygeln i öppningen. Kändes lite onaturligt. Vidare berömde Ferdinand uppställningen för vit med damen på e2 t.ex som han tyckte både var effektiv och harmonisk .

Jorden van Foreest förlorade i första ronden och ville säkert kompensera sig i mötet som svart mot Abhimanuy Mishra. Efter en felaktig plan var det Mishra som tog över partiet och vann på ett elegant sätt.

Här tyckte Ferdinand att Jorden spelade oförsiktigt i öppningen samt var kritisk mot draget att slå på g3 i drag 22 och hade hellre sett att svart spelade h3. Ännu mer kritisk var han när svart valde att öppna stälningen med att slå på c4 och det visade sig också bli katastrofalt läge för svart. Precis som kommentatorerna i studion berömde Ferdinand unge Mishras spel efter svart feldrag och han spelade klockrent fram tills han vann partiet.

Dörren till analysrummet var låst och spelarna fick vänta på att den skulle öppnas. Det hindrar inte Jorden Van Foreest och Abhumanuy Mishra att liviligt analysera sitt nyss spelade parti.  Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada

Veteranmötet mellan Boris Gelfand som vit mot Peter Svidler såg ett tag ut som det skulle sluta med remi men ett felaktigt avbyte gjorde att ställningen helt kollapsade för Boris Gelfand som förlorade. En tuff förlust för Boris Gelfand då det var hans andra vita parti och andra förlusten i rad.

Här hade också Ferdinand förväntat sig att Gelfand skulle styra in partiet mot remi med 28. Lxe7 följt av remischackar men vit valde att spela på annat sätt. Några dragar senare kom också det drag Ferdinand kritiserade och gjorde att vits ställning rasade samman. Det var 32. Lxe5. Ett felaktigt avbyte kan verkligen få fruktansvärda konsekvenser.

I andra ronden fick D Gukesh möta Tysklands högst rankade spelare Vincent Keymer. I rond tre är det dags för Sveriges högst rankade spelare. Det blir givetvis ett intressant och spännande möte och Nils Grandelus har vit.

Lottning rond 3

GM Peter Svidler – GM Arjun Erigaisi

GM Jorden Van Foreest – GM Boris Gelfand

GM Vincent Keyemer – GM Mishra Abhimanyu

GM Nils Grandelius – GM Gukesh D

Följ live Resultat och ställnng Turneringens hemsia