Dags för sista ronden – hårt i toppstriden

Publicerad 10 maj, 2023 av Susanna Berg Laachiri

Nils Grandelius får ta sig an ledaren Peter Svidler . Ett viktigt parti inför sista rondens kommande slutstrid som slutade remi.  Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Näst sista ronden i  TePe Sigeman & Co Chess Tournament  kändes som den fick en dramatisk början. Dragen smattrades fram på brädet i rasande fart i skarpa varianter. Här ska det spelas på vinst var känslan man fick.

Många intressanta partier blev det och som vanligt bjöds det på spännande ställningar.

Ett parti som väckte stort intresse var det mellan Boris Gelfand som vit mot D Gukesh. Båda spelare var förberedda på varianten och Gelfand började tänka först i drag 16. En skarp ställning som till sist mynnade ut i ett slutspel där svart stod bättre. Vit spelade ett drag som först såg lite märkligt ut nämligen nämligen 33. Te3 men visade sig vara ett djupt drag . Såg ut som svart som hade en farlig fribonde kunde vinna genom att först spela Tf8 och när löparen flyttar till d5 spela Ld4 och forcera fram ett vad det såg ut ogynnsamt avbyte genom att vits torn måste flytta till f3.

Såg ut som vinst men det visade sig när man började analysera i kommentatorsstudion att vit hade en oväntad resurs i ställningen. Nämligen att offra löparen på svarts fribonde på a-linjen. Sedan rusa på med e-och f-bonden och byta bort dessa mot svarts g-bonde. Sedan har svart en löpare mer och fribonde på h-linjen men kungen ställer sig i hörnet då svart har s. k fel löpare i dessa ställningar. En intressant slutspelsfiness som båda spelarna hade sett. Boris Gelfand måste ha sett detta när han spelade Te3. Svart försökte utnyttja sin fördel på annat sätt men några drag senare enades spelarna om remi.

Boris Geland och G Dukesh hade mycket att analysera efter sitt parti.  Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.


Partiet mellan Arjun Erigaisi som vit Abhimanyu Mishra började skarpt med att vit slängde fram sina bönder på kungsflygeln och såg ut att satsa allt på att angripa. Mishra försvarade sig föredömligt och kunde nästan vara den som spelade på vinst på slutet. MIshra valde att låsa till ställningen och partiet slutade remi.

Stormästaren Ferdinand Hellers kommenterade partiet med att det var en solid remi och tyckte också att det var en intressant manöver från svarts sida med springaren till b5.

Många såg säkert fram emot mötet mellan ledande Peter Svidler och Nils Grandelius med en halv poäng efter i resultattabellen. Det blev dock inget dramatisk parti utan ett balanserat och välspelat parti från båda parter som till sist slutade med remi.

Partiet mellan Jorden Van Foreest som vit mot Vincent Keymer fick ett spännande förlopp. Inleddes också skarpt med vit offrade en bonde i öppningen men som svart avstod att ta. Ferdinand Hellers tyckte det var ett bra beslut och att svart fick en fin uppställning i partiet. Speciellt tyckte han om draget Db3 från svarts sida följt av springaren till a5. Det blev en rolig ställning som Ferdinand påpekade. Det i kombination med vits centralt placerade springare på d5 och f5 var som pjäserna ” flöt omkring” som han uttryckte sig.

Ferdinand tyckte båda spelarna spelade ett bra parti med en trevlig avslutning till remi.

Den världskända fotografen David Llada gästar turneringen och bjuder på bilder efter varje rond. Bilderna berättar på sitt eget sätt vad som händer under ett parti. Dessa bilder nedan togs med några sekunders mellanrum under ronden och alla tre spelarna valde samma sätt att tänka under partiet.

“Blindfold” Foto: TePe Sigeman Chess Tournament/David Llada.

Det blev en rond som slutade med remier i alla partier ovanligt nog. LIte lustigt också med tanken på den dramatiska upptakten i många av partierna. Rondens resultat gör att ställningen i toppen är oförändrad. Peter Svidler och Abhimanhyu Mishra leder med 4 poäng. Efter dessa jagar Nils Grandelius och D Gukesh på vardera 3,5 poäng.

Redan första ronden var spännande så känns ganska naturligt att det kommer att bli en spännande sista rond i turneringen. Kommentatorn stormästaren Erwin l´ami förutspådde att han trodde spelarna helt enkelt skulle satsa allt i sina partier.

Efter sista ronden som startar 12.00 vet vi mer vad som händer. En sak vet vi säkert. En vinnare av hela turneringen kommer att koras.

Lottning rond 7

GM Vincent Keymer – GM Arjun Ergaisi

GM Nils Grandelius – GM Jorden Van Foreest

GM D Gukesh – GM Peter Svidler

GM Abhimaniyu Mishra – GM Boris Gelfand

Följ live 12.00 Resultat och ställning Turneringens hemsida