Adrian Söderström om Schackgymnasiet: ”Fungerar fantastiskt”

Publicerad 3 maj, 2023 av Ingemar Falk

FM Adrian Söderström. Foto: Lars OA Hedlund

Första läsåret på Schackgymnasiet i Uppsala närmar sig sitt slut, och nu börjar förberedelserna för nästa årskull. Fram till den 15 maj kan du som elev välja Schackgymnasiet som ditt val inför läsåret 2023/2024. Här är en guide som visar hur du ansöker.

Under detta skolår har en av Sveriges största schacktalanger, Adrian Söderström, tränats av stormästaren Evgenij Agrest på Schackgymnasiet.

Adrian Söderström anslöt till schackklassen efter nyår och har sedan dess ökat sin rating från 2202 till 2356. Dessutom har han erhållit FM-titeln. En imponerande utveckling på bara fyra månader.

– Jag gick på en väldigt ambitiös akademisk linje under höstterminen, vilket innebar att det inte fanns mycket tid för annat. Nu går jag på ett Hockeygymnasium i Sundsvall där det finns tid för idrott på schemat, i mitt fall schack istället för ishockey.

Schackgymnasiet på Celsiusskolan i Uppsala.

Adrian Söderström har alltså möjlighet att gå på Uppsalas schackgymnasium trots att han tillbringar skoldagarna i Sundsvall. Det beror på att Evgenij Agrest har sina schacklektioner online.

– Jag tycker det fungerar fantastiskt då schacklektionerna passar bra med mitt schema, säger Adrian Söderström som också tipsar andra unga schackspelare att göra likadant om man bor långt ifrån Uppsala.

Evgenij Agrest.

Hur är det att träna med Evgenij Agrest?
– Evgenij är väldigt erfaren som tränare, så han vet mycket väl vad spelare behöver för att nå den nästa nivån i sitt schackspelande.

Ett par bevis på att Adrian Söderström utvecklats väl under vintern och våren är att han blev näst bäste U16-spelare i Reykjavik Open och att han tog tredjeplatsen i senaste GP-tävlingen i Norrköping.

Vad har gjort dig till en bättre schackspelare under tiden på Schackgymnasiet?
– Att kunna formulera och visualisera varianter mer konkret är något som har skapat klarhet i mitt eget variantberäknande. Vi har också fått gå igenom partier med olika teman, då man framför allt lär sig konsten att analysera sina egna och andras partier, svarar Adrian Söderström.

Är det kul att gå på schackgymnasiet?
– Jag tycker det, då materialet presenteras på ett interaktivt sätt, något som inte alla schacktränare gör. Ifall det inte är interaktivt börjar man tänka på annat och lär sig inte lika mycket.

Så söker du till Schackgymnasiet