Vidar Grahn, 16, skrällde mot svenske mästaren

Publicerad 7 april, 2023 av Ingemar Falk

47…Tb5 blev spiken i kistan. Stormästaren Jonny Hector ger upp mot 16-årige Vidar Grahn, Trojanska Hästen. Foto: Schack 08/Youtubekanal

Påskturneringen har ett stort startfält, men det är lite tunt i toppen. Några sena avhopp gjorde att det till slut bara blev fem spelare med över 2300 i rating i startlistan när tävlingen drog i gång på fredagen.

Svenske mästaren Jonny Hector är högst rankad med 2474 i elo men han råkade ut för ett överraskande nederlag i rond två.

Det var Trojanska Hästens 16-åring, Vidar Grahn, som stod för skrällen i ett underhållande parti och med ett kungsangrepp som man annars ser Hector själv leverera i sina partier.

Vidar Grahn visade prov på flera kreativa idéer såsom 15… Lxa3! och 18… Db5. Slutfinishen skäms inte heller för sig…

Växjös IM Bengt Lindberg tillhör gruppen av nio spelare som leder Påskturneringen i Norrköping på maximala tre poäng.

Men oj vad nära det var att också han snubblade mot en av Sveriges starka juniorer. I fredagens inledningsrond blev Bengt Lindberg nämligen överspelad av unge Oscar Morell.

Oscar Morell drar 36.Da7 i det dramatiska partiet mot IM Bengt Lindberg. Foto: Schack 08/Youtubekanal

Den 12-årige Lundspelaren hade ett kraftigt angrepp och Bengt Lindberg fick kontra med ”kamikaze-schack” i tidsnöden, och sätta löparen i slag efter 35…Lxb2.

Oscar Morell undvek att ta löparen och spelade det mycket starkare 36.Da7! med matthot. Bengt Lindberg fick avvärja det med 36…Te8 och sedan tog Oscar Morell löparen med 37.Kxb2. Det är fortfarande klar vinst, men det innebar att Bengt Lindberg fick börja schacka med damen och i komplikationerna som följde fick Oscar Morell till slut ge upp.

Men ändå mycket starkt kämpat av Oscar Morell, och tänk om han hade funnit 37.Sxd6.

IM Bengt Lindberg gick sedan vidare och vann det två efterföljande partierna. Oscar Morell ligger på 60.e plats på 1,5 poäng.

I Lilla Påskturneringen är det en trio spelare som leder: William Gunnare, Wasa SK, Mickel Malmberg, Täby SK, och Theodor Stedman, Lunds ASK.

Påskturneringen fortsätter på lördagen med två långpartier, klockan 09.00 och 15.00.

Resultat Resultat, lilla gruppen