Schackfest på Kulturhuset

Publicerad 24 april, 2023 av Leo Brodin

Schackfest med dödstema på Kulturhuset. Foto: Leo Brodin

Lördag den 22 april var Stockholms kulturnatt. Genom ett samarbete mellan Stockholms Schackförbund och Kulturhuset startades en schackfest vid kulturhusets entré. Temat för dagen var Dantes inferno och omgiven av scenografi från Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet fick den som ville delta i en amatörtävling i snabbschack.

Alexander Törnqvist kände inte till eventet men hade vägarna förbi. Tävlingen hade redan hunnit halvvägs men Törnqvist hoppade in de fyra sista ronderna och lyckades vinna tre av dem.

Efter tävlingen tog han sig ner till källaren och en simultan mot FM Edvin Trost och Jonas Sandbom. Han lyckades spela till sig ett bondeöverläge och när han dessutom genom en fälla vann en pjäs valde Sandbom att ge upp.

Törnqvist fick en medalj och blev mycket nöjd med eventet.

– Nästa år kommer jag tillbaka.

Alexander Törnqvist fick en överraskande och framgångsrik schackkväll. Foto: Leo Brodin

När tävlingen var slut blev det fritt fram att spela vid borden som användes. En av de som spelade var Aldo Orlic, snart nio år gammal och son till organisatören David Orlic. Han blev lite nervös, i enighet med scenografin var nämligen motståndaren utklädd till döden. Det blev ett hårt parti som slutade med att tiden gick ut för Orlic men han laddade snabbt om.

– Nästa år vinner jag!

Aldo Orlic mot döden. Foto: Leo Brodin

Döden är vanligtvis känd som Albert Nygren. Efter att ha arbetat som funktionär under tävlingen tog han på sig sin dräkt och spelade mot den som ville. Att representera döden är dock inte något han ofta gör.

Han ser också snarare schacket som glädjande, framför allt när det handlar om att lära ut det till barn. Men så finns det ju undantag.

– Att försöka försvara ett förlorat slutspel och misslyckas höjer väl inte direkt livsglädjen för någon.

Albert Nygren spelade döden under kvällen. Foto: Leo Brodin

Den som ville kunde också spela ett blixtparti mot Jörgen Magnusson, en av världens främsta synskadade schackspelare. Det var många som tog chansen under kvällen och vissa lyckades också vinna. Magnusson är dock mycket nöjd med kvällen.

– Det är ju mycket folk som har roligt och alla pratar med främmande. Det är sånt som skapar hopp för mänskligheten.

Precis som de andra av kvällens besökare kommer han mycket gärna tillbaka.

Många utmanade Jörgen Magnusson (th). Här vann han med 2-1 mot artikelns skribent. Foto: Roman Korba

Vid midnatt stängde Kulturhuset till sist schackspelandet. De som inte lyckades närvara under kvällen kommer dock inte att behöva vänta länge på nästa chans. Från och med i höst kommer ett event att hållas varje månad och en liten tjuvstart sker redan lördag den sjätte och tjugonde maj.