Fördel Gustav Törngren inför sista ronden

Publicerad 9 april, 2023 av Ingemar Falk

Gustav Törngren, Örgryte SK, leder Påskturneringen inför sista ronden på måndagsmorgonen. Foto: Lars OA Hedlund

Måndagens avslutande rond klockan 9.00 i Påskturneringen i Norrköping lovar att bli dramatisk – med två 18-åringar från Örgryte SK på toppbordet: Gustav Törngren och William Olsson.

Precis bakom dem jagar svenske mästaren Jonny Hector – men kommer hans lägre kvalitetspoäng efter förlusten mot Vidar Grahn redan i andra ronden bli lidande i totalställningen?

Gustav Törngren sitter hur som helst med fördelen. Han har tagit 6,5 poäng med 28 p i kvalitetspoäng.

William Olsson, Örgryte SK, ligger tvåa. Foto: Lars OA Hedlund

William Olsson och Jonny Hector har 6,0 poäng, men här har William Olsson betydligt bättre kvalitetspoäng: 30 mot 24,5 poäng.

Allt talar för att vi kommer att få se två Örgrytespelare göra upp om segern i Påskturneringen 2023. En spännande stund för Gustav Törngren och William Olsson – och ett stolt ögonblick för Göteborgsklubben som i en tidigare intervju med schack.se berättat om sin satsning att nå allsvenska toppen med hjälp av sina starka juniorer.

Gustav Törngren och William Olsson var med och spelade upp Örgryte SK till Elitserien tidigare i våras. Foto: Lars OA Hedlund

Alla tre i toppen av Påskturneringen var inblandade i partier som gick till ett avgörande resultat på söndagskvällen.

William Olsson fick en framskjuten bonde och öppna linjer rakt in i IM Bengt Lindbergs ställning. Bengt Lindberg förlorade på tid, men ställningen var då hopplöst förlorad.

Gustav Törngren gick fram och gratulerade sin klubbkamrat William Olsson innan han åter satte sig vid sitt bräde för att spela vidare i det tuffa partiet mot Arvin Rasti. Ställningen var länge jämn, men Gustav Törngren hade terrängfördel och Arvin Rasti behövde spela exakta defensiva drag för att klara remi.

Arvin Rasti kämpade starkt i en svårspelad ställning. Foto: Lars OA Hedlund

Arvin Rasti lyckades länga hålla ställningen jämn, men så fick Gustav Törngren chansen att bryta igenom med det starka 48.Lb5. Arvin Rastis sista chans att få med sig en halva var att ta g-bonden med löparen i 52:a draget. Men efter det svagare 52…gxf5 släppte inte Gustav Törngren greppet mer.

Örgrytes 18-åring bärgade helpoängen och tog ledningen i Påskturneringen med en halva.

Stormästaren och rankingfavoriten Jonny Hector har staplat ettor i slutet av turneringen, och inför sista ronden är han nästan ikapp.

Detta tack vare sin vinst mot FM Adrian Söderström i sjunde ronden. Avgörandet kom när Adrian Söderström släppte sin tornbevakning på b-linjen i 35:e draget.

Mötet Jonny Hector–Adrian Söderström. Foto: Lars OA Hedlund

Bakom trion finns fem spelare på 5,5 poäng: FM Adrian Söderström, Daniel Johnson, Lars Madebrink, Axel Tiger-Norqvist och WIM Irina Tetenkina.

På bord 3 på måndagen kommer vi att se Irina Tetenkina, Wasa SK, möta Adrian Söderström. Det är sannerligen inte vanligt vi får se en annan svensk kvinna än Pia Cramling sitta så högt upp inför en slutrond.

Irina Tetenkina gav sig själv chansen till en hög placering i Påskturneringen med den här vinsten i sjunde ronden:

Irina Tetenkina, Wasa SK. Foto: Lars OA Hedlund

Pia Cramling har varit på plats i Påskturneringen och hjälpt de kvinnliga spelarna i förberedelser. Kanske har det en inverkan på Irina Tetenkinas fina resultat så här långt?

Pia Cramling gästar Påskturneringen i Norrköping. Foto: Lars OA Hedlund

Lilla Påskturneringen

William Gunnare, Wasa SK, behåller greppet i Lilla Påskturneringen för spelare med max 1600 i elorating. Men avståndet har krympt till en halv poäng före tvåan Lucas Torres, Kålltorps SS.

Wasaspelaren kan behöva minst en remi mot Gustav Dingertz, Kristallens SK, i sista ronden för att känna sig säker på segern.

Mötet Theodor Stedman–William Gunnare slutade med remi i Lilla Påskturneringen. Foto: Lars OA Hedlund
Live, kl 09.15 Resultat Resultat, Lilla påskturneringen