Växjö och Örgryte har fördel efter ”vild” omgång

Publicerad 11 mars, 2023 av Ingemar Falk

Anton Frisk Kockum tillhörde kvartetten Örgrytespelare som vann på de fyra första borden i mötet mot Upsala ASS. Foto: Lars OA Hedlund

Ordet ”målglatt” används normalt inte i schacksammanhang. Men det är svårt att med andra ord förklara segersiffrorna i alla matcher i fredagens omgång av Superettan.

Tre möten slutade 6½–1½. Och de två andra hade siffrorna 5½–2½. Helt vilt!

En förklaring till de ovanligt klara siffrorna i alla matcher är att serien är superjämn. Sju lag kämpar om två uppflyttningsplatser till Elitserien. Varenda partipoäng räknas nu med bara två omgångar kvar och det krigas för fullt i varje parti.

Kolla bara det jämna läget i tabellen efter fredagens kanonad:

PlLagPoPp
1Växjö SK1237,5
2SK Rockaden, Sthlm II1033,5
3Örgryte SK935,0
4SK Kamraterna829,5
5SS 4 Springare829,5
6SS Luleå828,0
7Burgsvik Alva SK827,5
8Upsala ASS726,5
9Örebro SS022,0
10Västerås SK II011,0
Po=Matchpoäng. Pp=Partipoäng.

Ni ser lagen i blå färg: Växjö SK och Örgryte SK. De är lagen som just nu är på uppflyttningsplats. SK Rockaden har ju redan ett lag i Elitserien så andralaget här kan inte gå upp, men slåss ändå om prispengar och blir i allra högsta grad att räkna med under helgen.

De tre lagen i topp: Växjö SK, SK Rockaden II och Örgryte SK vann sina matcher med 6½–1½ på fredagskvällen.

IM Bengt Lindberg var en av fem (!) Växjöspelare som vann sina partier i mötet mot Burgsvik Alva. Foto: Lars OA Hedlund

För Växjö blev den klara segern mot Burgsvik Alva ett viktigt steg mot Elitserien. Blir det seger mot Upsala ASS på lördagen är saken biff. Då får Växjö fira sina 100 år – med oxfilé och elitseriekontrakt.

Sk Rockaden II befäste sin andraplats med klara segern mot SS Luleå.

Norrbottningarna har tidigare i vintras ställt upp med ett starkt manskap toppat av VM-trean i blixt, Haik M. Martirosyan. Men nu är inte armeniern med i Södertälje och då blir svårt att ta den där uppflyttningsplatsen.

Örgrytespelarna som lyckades fly från snökaoset i Göteborg kom in i serievärmen i Södertälje. Med sin storseger mot Upsala ASS på fredagen är elitseriekontraktet nära. Laget har nu en poängs försprång före förföljarna och har allt i sina egna händer.

Men oj, vad lördagens match mot SS 4 Springare kommer att bli avgörande. För Örgryte SK gäller det att försöka stå emot starka SS 4 Springare med bland annat stormästartrion Vitalij Sivuk, Platon Galperin och Li Min Peng.

Skulle det gå illa för Örgryte i den matchen finns ändå ett Göteborgshopp i SK Kamraterna som har ett mer mänskligt program i helgen. Vid segrar mot SS Luleå och Upsala ASS kan SK Kamraterna ta det där elitseriekontraktet.

Men då krävs det storsegrar för att samla ihop en så bra kvalitetspoäng som möjligt.

Bli inte förvånad om det även blir ”målglatt” i lördagens omgång…

Återstående omgångar

 • Lördag, 11 mars, kl 14.00:
  Upsala ASS–Växjö
  Rockaden II–Burgsvik Alva
  Kamraterna–Luleå
  Västerås II–Örebro
  Örgryte–SS 4 Springare
 • Söndag 12 mars, kl 10.00:
  Växjö–Rockaden II
  Kamraterna–Upsala ASS
  Burgsvik Alva–Örgryte
  Luleå–Örebro
  SS 4 Springare–Västerås II
Resultat