Svenska schacklandslaget söker sponsor

Publicerad 6 mars, 2023 av Ingemar Falk

Sveriges möte mot Spanien under schack-OS i somras. På bilden räknat närmast från kameran till höger syns Anna Cramling, Inna Agrest och Pia Cramling. Foto: Maria Emelianova/Chess.com

Nu har ditt företag möjlighet att bli sponsor till svenska schacklandslaget och vara med om en blågul resa mot världstoppen.

Med herrlagets elfte plats i OS 2018 och damernas framgångsrika olympiad i Chennai i somras, där Pia Cramling tog guld på förstabordet, har Sverige visat att det tillhör världens främsta länder i schack.

Pia Cramling OS-guld blev också en stor nyhet i riksmedia, som här i Aftonbladet. Dessutom följdes det upp med stora artiklar i Dagens Nyheter.

Artikeln i Aftonbladet om Pia Cramlings OS-succé.

I den vidare satsningen mot världstoppen söker Sveriges Schackförbund företag som vill vara med i ett samarbete med herr- och damlandslaget.

Det första steget skulle vara att gå in i ett samarbete inför lag-EM i Montenegro i höst för att säkra att Sverige kan skicka lag till öppna klassen och damklassen.

– Just nu har vi tyvärr inte tillräckligt budgetutrymme i Sveriges Schackförbund för att kunna delta i årets Lag-EM. Vi har i dag en budget på 125.000 SEK men söker nu en eller flera landslagssponsorer som sammanlagt kan bidra med 250.000 SEK, säger Erik Malmstig, ordförande i elitkommittén i Sveriges Schackförbund.

Erik Malmstig betonar att han skulle vilja se ett sponsorsamarbete i ett längre tidsperspektiv än att enbart säkra svenskt spel i årets lag-EM.

– Vi ser fram emot att göra en spännande landslagsresa de närmaste åren tillsammans med företag som vill vara med oss.

Förbundskaptenen Peter Bergström påminner om att svenskt landslagsschack går mot en spännande framtid.

Svenska OS-laget i öppna klassen i somras. På bilden till ser vi till vänster Nils Grandelius, Erik Blomqvist, Tiger Hillarp och Emanuel Berg. Foto: Maria Emelianova/Chess.com

– Högst däruppe har vi förstås Nils Grandelius bland herrarna och Pia Cramling i damklassen. Men nu har vi verkligen en ny generation som bankar på dörren – vi har flera spelare i 20-årsåldern som bankar på dörren, bland dem Jung Min Seo, Hampus Sörensen, Milton Pantzar, Kaan Kücüksari, Isak Storme, Anna Cramling och Margo Zaritovskaya för att nämna några.

– Lägg därtill att ukrainska stormästarna Vitalij Sivuk och Platon Galperin nu byter till Sveriges nationsförbund, fortsätter Peter Bergström. Det finns verkligen alla möjligheter till fortsatta landslagsframgångar.

Om två svenska lag skulle kunna skickas till lag-EM i höst, vad vore målsättningen då?
– Vi skulle gå för medalj. Nils Grandelius är en trygg klippa i herrarnas lag i öppna klassen och Pia Cramling kan slå vem som helst i damklassen. Med de grundpelarna har Sverige bra förutsättningar att nå starka resultat i lagmästerkskap.

Ambitionen för svenskt landslagsschack är hög, och både Erik Malmstig och Peter Bergström hoppas kunna komma i kontakt med intresserade företag.

– Samma gäller för schackspelare som läser det här just nu. Kanske jobbar de på företag som skulle passa bra in som schacksponsorer? säger Peter Bergström.

För både Erik Malmstig och Peter Bergström är sponsringen så mycket mer än bara en logotype på spelartröjan.

– Företaget blir delaktigt på ett mycket närmare sätt. Spelarna jag pratat med skulle gärna vilja vara med och bidra i företagsevent. Och utöver det kan vi presentera sponsorer och spelare på specialdesignade webbsidor. Det finns massor av möjligheter att knyta ett företag närmare svenskt elitschack, säger Peter Bergström.

Kontaktuppgifter:
Erik Malmstig, ordförande i Sveriges Schackförbunds elitkommitté: erik.malmstig@schack.se
Peter Bergström, förbundskapten: peter.bergstrom@schack.se

Peter Bergström och Erik Malmstig. Foto: Lars OA Hedlund
Kontakt, Erik Malmstig Kontakt, Peter Bergström