SK Rockaden tog ett stort kliv mot SM-guld

Publicerad 11 mars, 2023 av Ingemar Falk

Edvin Trost, SK Rockaden. Foto: Lars OA Hedlund

SK Rockaden tog hem segern i guldmatchen mot Lunds ASK med knappast möjliga 4½–3½ när det avslutande elitseriesammandraget inleddes på fredagskvällen i Södertälje.

Nu leder SK Rockaden med 4 poäng och har dessutom klart bättre kvalitetspoäng än något annat lag – med bara två ronder kvar.

Segern kan definitivt säkras redan på lördagen när SK Rockaden möter fjolårsmästaren Stockholms Schacksällskap. Minst oavgjort i den matchen och inget lag kan nå ikapp. Så nära är SK Rockaden en SM-seger i schackallsvenskan 2022/2023.

Holmgången SK Rockaden–Lunds ASK blev precis så jämn som många hade förväntat sig – och när det gällde som mest var det 15-årige Edvin Trost som klev fram och tog en viktig seger för Stockholmslaget. Edvin Trost som fyller 16 år på söndag gav sig själv en fin present och SK Rockaden står säkert beredda med en födelsedagstårta när det är dags att hurra.

Kalkylen sprack

Kalkylen i lagmatcher är ofta att dina svartspelare ska hålla remi och sen ska pluspoängen komma på något av de resterande borden där man har vita pjäser.

Den kalkylen sprack på det första bordet för SK Rockaden när Arturs Neiksans (2594) som svart inte kunde stå emot Lundspelaren Aryan Taris kungs- och bondevandring några drag före tidskontrollen.

GM Aryan Tari, Lunds ASK. Foto: Lars OA Hedlund

SK Rockadens Erik Blomqvist vann snyggt med de vita pjäserna mot Hans Tikkanen.

Då övriga partier såg ut att gå mot remi behövde nu SK Rockaden vända på kalkylen och få en partivinst med de svarta pjäserna. Och den poängen kom genom FM Edvin Trost.

Bakom SK Rockaden är det ett riktigt getingbo. När Wasa “bara” fick 4–4 mot Västerås skiljer det nu bara en poäng mellan tvåan och femman i tabellen. Lund, Wasa, Limhamn och Stockholms Schacksällskap slåss alla om medaljerna.

För Västerås SK blev poängen mot Wasa SK ytterst betydelsefull i kampen om att undvika nedflyttning. Nu är Västerås precis över strecket – en poäng före Helsingborgs ASK.

Andreas Landgren, Västerås SK. Foto: Lars OA Hedlund

I matchen mot Wasa tog två västeråsare stormästarskalper:

”Södertälje-spöket”

För Wasa kan den beskedliga starten av detta elitseriesammandrag locka fram tunga minnen från fjolårets tre avslutande ronder i Södertälje. Då kammade Wasa noll hela helgen och tappade medaljerna. Det blev en femte plats till slut då.

Kan Wasa slå hål på ”Södertälje-spöket” och komma tillbaka i lördagens match mot tabellsjuan Eksjö?

Ställningen med två ronder kvar

PlLagPoPp
1SK Rockaden1440,5
2Lunds ASK1036,0
3Wasa SK1033,0
4Limhamns SK1031,0
5Stockholms SS932,5
6Kungstornet625,5
7Eksjö SK624,5
8Västerås SK322,5
9Helsingborgs ASK216,0
10Farsta SK018,5
Po=Matchpoäng. Pp=Partipoäng.

Återstående omgångar

 • Lördag 11 mars, kl 14.00:
  Västerås–Lund
  Stockholms Schacksällskap–Rockaden
  Wasa–Eksjö
  Farsta–Limhamn
  Kungstornet–Helsingborg
 • Söndag 12 mars, kl 10.00:
  Lund–Stockholms Schacksällskap
  Rockaden–Wasa
  Limhamn–Västerås
  Kungstornet–Eksjö
  Helsingborg–Farsta
Resultat 14.00: Följ live