Mobilregler och tidsnöd – så dramatiskt blev kvalet

Publicerad 26 mars, 2023 av Ingemar Falk

Spelarna som ordnade att Schack 08 gick upp i Superettan. Foto: Josef Håkanson

Kristallens SK och Schack 08, Norrköping blev på söndagen klara för Superettan nästa säsong. Men det var inte utan dramatik där totalt två partier i kvalmatcherna avdömdes efter moibilincidenter.

Och lägg på det ett riktigt tidsnödsraffel som gjorde att mötet Skara–Schack 08 vände helt de sista sekunderna när Per Wikström vann och blev stor hjälte för Schack 08.

Låt oss börja med just mötet Skara–Schack 08, där vinnaren i matchen skulle gå upp i Superettan.

Efter bara 30 minuter tilldömdes Schack 08:s Christoffer Stenman segern på bord 8. Detta sedan motståndaren från Skara, Rickard Dahlström, ett kort tag burit på sin mobil i spellokalen.

Rickard Dahlström berättar:

– Min mobil var avstängd och låg i jackfickan utanför lokalen, men då utomhusdörren var olåst blev jag orolig att någon kunde smita in och ta den. Jag bestämde mig då för att gå ut och hämta mobilen och lägga den i väskan vid domarbordet.

Det beslutet fick konsekvenser. Rickard Dahlström tilldömdes förlust av partiet.

Domaren på plats, Josef Håkanson, stödde sitt beslut på paragraf 11.3.2.1 och 11.3.2.2 i FIDE:s schackregler och punkterna 7.4 och 7.5 i SSF:s Tävlingsbestämmelser:

  • FIDE:s schackregler:
  • 11.3.2.1: Under spelets gång är det förbjudet för spelarna att ha någon elektronisk utrustning som inte uttryckligen godkänts av domaren på tävlingsområdet. Reglerna för en tävling kan dock medge att sådan utrustning förvaras i en spelares väska, förutsatt att den är fullständigt avstängd. Denna väska måste placeras på ett av domaren godkänt ställe. Det är förbjudet för båda spelarna att använda denna väska utan domarens tillstånd.
  • 11.3.2.2: Om det är uppenbart att en spelare har sådan utrustning på sig inne på tävlingsområdet ska han dömas till förlust av partiet och motståndaren tilldömas segern. Tävlingens regler kan föreskriva ett annat, mildare, straff.
  • SSF:s Tävlingsbestämmelser 2022/2023:
  • 7.4: Det är inte tillåtet att ha en elektronisk enhet (se §A7.5) på sig under partiet/matchen. Arrangören ansvarar inte för att ta hand om elektronisk utrustning under pågående spel, men den kan förvaras avstängd(får ej avge ljud) i en jacka eller väska som inte hanteras. Om en spelare har en elektronisk enhet på sig, innebär det förlust av partiet och motståndaren ska tilldömas vinst.
  • 7.5: Med elektronisk enhet avses utrustning som kan kommunicera med andra enheter, kopplas upp mot internet, visa schackprogram eller på annat sätt användas som otillåtet hjälpmedel, exempelvis mobiltelefoner, datorer och smarta klockor.

Josef Håkanson säger om händelsen:

– FIDE:s regler – som Sveriges Schackförbund applicerar i landets alla elorankade tävlingar – har blivit striktare steg för steg kring elektronisk utrustning. Det är hårda regler, men en spelare tillåts helt enkelt inte att hantera en mobil inne på tävlingsområdet, även om den är avstängd.

– Jag sitter vid domarbordet och har inte kunnat följa händelseförloppet, och ser bara Rickard komma med mobilen i handen. Utifrån det tog jag mitt beslut.

Rickard Dahlström accepterar beslutet, även om han tycker att det var hårdraget.

– Det var hårt dömt, men jag kommer inte att lämna in någon protest.

Trots den snabba nollan såg Skara SS ut att ändå vinna matchen och gå upp i Superettan. Vid ställningen 3½–3½ hade Skaras Eric Jacobsson ett klart övertag på Per Wikström, Schack 08.

Men då kom vändningen när Eric Jacobsson hamnade i tidstrubbel.

– Eric hade dam över och så gick han in i matt i tidsnöden, berättar Rickard Dahlström som är Skaras lagledare.

Så hur är känslan nu? Bryta ihop och komma igen, eller?
– Ja, så känns det. Trots allt är schack bara ett spel, säger Rickard Dahlström.

Med Per Wikströms vinst säkrade Schack 08 segern och får därmed spela i Superettan i nästa säsong.

En stark prestation mitt i allt drama.

Att FM Tomas Karlsson lyckades besegra stormästaren Rune Djurhuus på förstabordet är värt att lyfta.

Schack 08 får med sig Stockholmslaget Kristallens SK till Superettan. För Kristallen blev det en tuff match men klara segersiffror mot Harplinge SS-Halmstad.

Och även i den matchen var det en mobilincident. Kristallens Lars Wålinder fick en etta direkt när motståndaren Peyman Mashhadis mobil pep till.

Kristallen tog sedan ytterligare fem poäng och vann med 6–2.

Andreas Persson och Björn Gambäck i segrande Kristallens SK. Foto: Lars OA Hedlund
Slutresultat