Schackprofilen Rolf Lekander är död

Publicerad 21 februari, 2023 av Ingemar Falk

Rolf Lekander (1947–2023). Foto: Lars OA Hedlund

Växjös schackprofil Rolf Lekander är död. Den dystra nyheten meddelas på Växjös SK:s hemsida.

Rolf Lekander var i flera decennier klubbens starkaste spelare med 21 klubbmästerskap och var också den som tog flest poäng för laget i seriespelet. Under karriären kom han också att representera flera andra klubbar såsom Vislanda SK, Alvesta SS, Åstorps SS, Lunds ASK och Jönköpings SS. Med Lunds ASK blev han svensk lagmästare 1978.

För den stora schackpubliken fick Rolf Lekander sitt genombrott i början av 1970-talet då han kom femma i SM-gruppen 1972 och togs ut i landslaget.

“Hans bästa SM var i Bollnäs 1973, där han ledde efter 8 ronder och slutade på en delad 3 – 6 plats. Totalt blev det spel i SM-gruppen fem gånger. Mycket tid ägnades åt problemlösning och korrschack, där han utnämndes till stormästare 1993”, skriver Växjö SK på sin hemsida.

Du kan läsa hela minnestexten här.

Rolf Lekander blev 76 år.

In memoriam