OS-spelaren Jan-Erik Westman är död

Publicerad 7 februari, 2023 av Ingemar Falk

Samtal under en klubbkväll med Wasa SK i slutet av 1960-talet. Jan-Erik Westman i mitten flankeras av Åke Kilander och Felix Nordström. Bilden är från Wasa SK:s fotoarkiv som hanteras av Lars OA Hedlund

Jan-Erik Westman är död.

En av Sveriges starkaste schackspelare på 1960-talet finns inte med oss längre. 1966 tillhörde han svenska landslaget och var med i schack-OS i Havanna, Kuba. I samma OS-salonger i 25-våningshotellet Habana libre spelade alla de sovjetiska stjärnorna – och amerikanen Bobby Fischer.

Det var spännande tider i världsschacket – och mitt i allting satt Jan-Erik Westman och spelade hem åtta partipoäng till Sverige. Här är en av hans vinster – mot Colombias IM Boris de Greiff:

Sveriges lag bestod i övrigt av Martin Johansson, Zandor Nilsson, Börje Jansson och Ove Kinnmark. 24:e plats blev det till slut för de svenska schackkämparna.

OS-guldet gick till Sovjet före USA och Ungern. Mötet mellan topplagen USA–Sovjet orsakade mycket rabalder i Havanna. Bobby Fischer vägrade spela på fredagar av religiösa skäl, och när Sovjet var emot att flytta matchdag dök inte en enda amerikansk spelare upp när schackklockorna startade. Sovjet tillskrevs segern med 4–0, men ångrade sig. Från ryskt håll ville man trots allt inte vinna på det sättet. Laget gick med på att möta USA vid ett senare tillfälle och den matchen slutade 2,5–1,5 till Sovjet.

Några år efter OS blev Jan-Erik Westman rubrikernas man när han spelade ett parti i Dagens Nyheter mot den sovjetiske världsmästaren Boris Spasskij som kommit till Sverige på besök under junior-VM. Jan-Erik Westman bjöd på hårt motstånd men fick till slut ge upp.

I yrkesrollen var Jan-Erik Westman en uppskattad lärare på Huddinges gymnasium. Bland annat undervisade han Pia och Dan Cramling. Mästaren och adepterna.

Jan-Erik Westman hade också sinne för att berätta spännande och intressanta schackhistorier.

För sex år sedan skrev Jan-Erik Westman om sitt OS-äventyr i Havanna 1966. Texten publicerades i Tidskrift för schack nummer 3 år 2017 med rubriken:

OS i Havanna 1966 – vad är sant, vad är myter?

Jan-Erik Westmans text inleds med:

“Hur kunde ett litet land som för inte så länge sedan jagat iväg en hatad diktator åstadkomma detta? Batista flydde ju med hela statskassan. Många spelare på väg till Kuba undrade nog hur det skulle gå. Men den första oron gällde faktiskt själva resan, då Kuba var i blockad av USA.

Det svenska laget togs ut efter SM och bestod av Martin Johansson (årets Sverigemästare), Zäta Nilsson, undertecknad, Börje Jansson och Ove Kinnmark. Lagledare var Lars Bäckström, vars utförliga matchreferat finns i TfS 10/1966 och 1/1967.

Det enda direktflyget från Europa gick från Tjeckoslovakien. Vi fick först ta oss till Prag, sedan med propellerflyg till Reykjavik för tankning och slutligen vidare till Kuba. Skulle vi få se Fidel Castro, Che Guevara, Camilo Cienfuegos och andra revolutionärer från Sierra Maestra? De syntes överallt på stora, färggranna plakat, oftast med texten Hasta la victoria siempre – ständigt mot segern.

Här från sidan 36 kan du läsa hela hans TfS-reportage om det mytomspunna Havanna-OS.

Jan-Erik Westman blev 83 år.