Två spelare i delad ledning inför slutstriden

Publicerad 4 januari, 2023 av Susanna Berg Laachiri

Pranesh M vann som svart mot Rithvik Raja och delar nu ledningen tillsammans med Elham Abdrlauf. Foto: Lars OA Hedlund

Inför de två avslutande ronderna i Rilton Cup hittar vi två spelare med vardera sex poäng efter sju ronder. Det är Pranesh M från Indien och Elham Abdrlauf från Norge som båda vann sina partier i gårdagens rond. Pranesh vann ett fint parti med vacker slutspelsteknik.

Inför kommande rond har vi ett intressant möte då de båda ledarna får möta varandra. Efter dessa finns det tre spelare på 5,5 poäng och sex spelare på 5 poäng Fullständig resultatlista kan ses längst ned i artikeln. Bland spelarna på 5 poäng ser vi tre svenska spelare. Kaan Kücüksari som kämpat länge i turneringstoppen och nu fått sällskap av Erik Blomqvist och William Olsson.

I Rilton Elo leder tre spelare just nu. Det är Chopra Mammay, Malek Saif och Evsuld Myagmarsuren på vardera 6 poäng efter de sju ronderna. Evsuld är en tolvårig talang från Norge som spelade sin första turnering endast sex år gammal. Nu inför de två avslutande ronderna finns han med i toppstriden efter en remi i gårdagens rond mot Malek Saif.

Evsuld Myagmarsuren som vit mot Malek Saif under sjunde ronden. Ett parti som slutade remi och båda spelarna finns i delad ledning just nu tillsammans med Chopra Mammay. Foto: Lars OA Hedlund

Som vanligt är det stort fokus på Anna Cramlings partier som direktsänds på hennes twitchkanal under varje rond med kommentarer. Jon Ludvig Hammer fick rivstarta första dagen som kommentator med ett minst sagt dramatiskt parti.

Anna hade vit mot Jens Altnäs och kom bra ut i öppningen och stod en aning bättre. Emellertid inte helt lätt att hitta den korrekta planen i ställningen. Det blev ömsesidigt kungsangrepp och både spelarna hade problem med kungarnas säkerhet fast på olika sätt. Anna valde att spela 32. f5 i en ställning som var balanserad enligt datorn, men genom det drag Anna valde får svart vinstchanser. I den laddade ställning som uppkom var vinstdraget för svart 32. – De2!

Hammer som kommentator var lika dramatisk som ställningen var när han utbrast att han sätter hela sin schackkarriär på att motståndaren aldrig kan hitta detta drag. Emellertid fick åskådarna vara med om att han tystnade mitt i meningen och var helt orörlig i ansiket av förvåningen när han fick se draget utföras. När han samlat sig ropade han direkt rakt ut att Annas motståndaren måste vara ett schackgeni.

Det dramatiska ögonblicket när Annas motståndare får in det fantastiska draget 32, – De2! Privat bild från sändningen.

Inte lätt för Anna att få ett sådant drag emot sig med enbart 30 sekunder kvar på klockan. Anna fann sig snabbt och fortsatte med 33. Tf1. Ett bra drag ur psykologisk synpunkt men svart står fortfarande på vinst. Jens valde dock att fortsätta på kombinatorisk väg men hade missat att vit hade en viktig försvarsresurs. Hade han istället bytt dam och gått ned i slutspelet har svart det bättre samspelet mellan pjäserna och står på vinst. Som Hammer påpekade är det mycket psykologi. Får man in ett sådant vackert drag som De2 känns det säkert som man vill fortsätta briljera, när det rätta hade varit att lugnt byta ned till slutspel.

Nu vann Anna partiet och har därmed 5 poäng och håller sig kvar i toppskiktet. I nästa rond har Anna svart mot Amadeus Hestvik Evanshaug från Norge.

Här går det att spela igenom dramatiken som utspelade sig på brädet.

I Rilton 1800 har fyra ronder spelats. Leder gör Lavinia Valcu och Benoit Possieroux på vardera 4 poäng då båda har vunnit alla sina partier. Nu i rond fem får de möta varandra.

Resultat och ställning Livesändning med kommentarer av GM Tom Wedberg Följ Anna Cramling i Rilton Super GM Said My Opponent Was A Chess GENIUS Bilder från Rilton av Lars OA Hedlund