Tre spelare delar ledningen

Publicerad 3 januari, 2023 av Susanna Berg Laachiri

Elham Abdriauf har tagit sig upp i delad ledning. Här i vinstparitet mot Matthew Wadsworth. Foto: Lars OA Hedlund

Det svänger fort i toppen i Rilton. Inför de avslutande tre ronderna är den stora frågan vem som ska hålla ända in i mål. Ledande stormästaren Rithvik Raja från Indien spelade remi i sjätte ronden mot stormästaren Frode Urkedal från Norge. Det gav möjlighet för två andra spelare att göra honom sällskap i ledningen. Sjuttonårige internationella mästaren Elham Abriauf från Norge var en av dessa och även internationella mästaren Pranesh M som är 16 år och från Indien. Som vanligt är det många som jagar och lurar i vassen. Fullständigt resultatlista finns längst ned i artikeln.

Tre spelare leder på nu på fem poäng vardera. Efter dem följer tio spelare på 4,5 poäng. Däribland två svenska spelare, Kaan Kücüksari  och Hampus Sörensen. Kaan spelde ett snyggt parti som vit mot Yahli Sokolovsky där total dominans på d-linjen bäddade vägen för segern.

Stormästarna Nils Grandelius och Bassem Amin passade på att gästa kommentatorsstudion inför deras kommande uppvisningsmatch som startar idag. Bassem Amin berömde vinsttekniken i nedan parti. Visst räknade stormästaren Kaido Kulaots exakt och bra i slutspelet. Det avslutande damdraget var snyggt och effektivt!

I Rilton Elo hade Anna Cramling svart mot Antoni Olszewski från Polen. En ung motståndare och endast 13 år gammal. Det kom att bli ett intressant och välspelat parti. Anna hade en viss press och försökte länge vinna ett tornslutspel men efter fem timmars spel enades man om remi.

Anna har nu fyra poäng efter sex ronder. Leder gör Evsuld Myagmarsuren och Malek Saif på 5,5 poäng. I rond sju har Anna vit mot Jens Altnäs från Sverige.

Annas partier har dagligen kommenterats av stormästaren Pia Cramling och det har varit mycket uppskattat. Pia har varit outröttlig med att kommentera engagerat och medryckande i otaliga timmar utan paus. Igår var det nytt tittarrekord med 17 000 åskådare! En fantastisk siffra och som visar vilken genomslagskraft och intresse det finns för schack.

Nu får tittarna klara sig utan Pia Cramling då det var hennes sista dag igår som kommentator. Idag beger sig Pia nämligen till Visby för att ge simultan under morgondagens schackdag som Gotlands Schackförbund arrangerar. Istället träder stormästaren Jon Ludvig Hammer från Norge in som ny kommentator. Alla kommentatorer har sin egen stil och sätt, och det blir intressant att se upplägget och vad Jon Ludvig väljer att ha tonvikt på.

Som tidigare nämnts har arrangörerna bjudit in många tidigare vinnare inför detta 50-årsjubileum av turneringen och även kommentarerna har sådana meriter. Jon Ludvig Hammer tillhör dem som har vunnit Rilton Cup två gånger både 2013/2014 samt 2015/2016 . Stormästaren Tom Wedberg som är huvudkommentator vann Rilton Cup 1989/1990. Pia Cramling har inte vunnit men fick en fin andraplacering år 2007.

Resultat och ställning Livesändning med kommentarer av GM Tom Wedberg Följ Anna Cramling i Rilton 13-Year- Old Kid plays perfect chess Klart för schackduell