Rithvik R Raja i ensam ledning

Publicerad 2 januari, 2023 av Susanna Berg Laachiri

Rithvik R Raija fick in en avgörande taktisk finess i sitt parti som vit mot  Kaan Kücüksari  och vann. Foto : Lars OA Hedlund

Det blev en stor förändring i toppen efter femte rondens spel. Ledningen i turneringen som tidigare bestått av nio spelare minskade nu till enbart en enda spelare. Det är Rithvik R Raja från Indien som nu leder ensam på 4, 5 poäng.
Rithvik R Raja är född 2004 och en stormästare från Indien. Han tog sin första stormästarnorm när han var 15 år och blev år 2021 Indiens 70:e stormästare.

Partiet mot  Kaan Kücüksari  i femte ronden var länge jämnt, men en dålig kungställning för svart öppnade upp för en snygg avslutande taktisk finess.

Ledaren jagas nu av åtta spelare på fyra poäng och har i sjätte ronden svart mot Frode Urkedal från Norge. Fullständigt resultat och ställning går som vanligt att ta del av längst i artikeln.

I Rilton Elo hade Anna Cramling vit mot Uwe Arndt från Tyskland. Anna kom bra i öppningen men tappade tråden och fick en sämre ställlning. Motståndaren valde dock inte den rätta fortsättningen och partiet ebbade ut i ett tornslutspel som slutade remi.

I sjätte ronden har Anna svart mot Antoni Olszewski från Polen. Stormästaren Pia Cramling följer och kommenterar partiet i sändning.

Med tanke på att det är 50-årsjubileum för Rilton har man i år bjudit in många tidigare vinnare. En av dessa är svenska stormästaren Ralf Åkesson.

Ralf Åkesson har vunnit Rilton två gånger tidigare och har gjort rekordmånga starter. Foto: Lars OA Hedlund.

Ralf Åkesson vann Rilton Cup år 2003 /2004. Ralf är en av tre svenskar som har vunnit Rilton Cup två gånger. Första segern kom 1982/1983. De andra två spelarna som vunnit två gånger är Axel Ornstein, 1980/1981 och 1983/1984 samt Börje Jansson som vann 1975/1976 och 1977/1978.

Ralf Åkesson har också ett rekord han är helt ensam om. Han har nämligen varit med i Rilton hela 36 gånger och med denna turnering blir det sammanlagt 37 gånger. Imponerande siffra!

Turneringen spelas på hotell Scandic Continental, centralt beläget på Vasagatan i Stockholm. Här en översiktsbild på den rymliga och luftiga spellokalen under en pågående rond.

Mycket händer under ronden. En del väljer att sitta fokuserat vid brädet. Andra tar en promenad för att samla tankarna. Foto: Lars OA Hedlund.

Idag startar Rilton 1800 som kommer att spelas i sju ronder. Denna turnering har lockat 92 spelare.

Resultat och ställning Livesändning med kommentarer av GM Tom Wedberg Följ Anna Cramling i Rilton My last chessgame of 2022