Remi fanns inte på kartan – allt som gällde var att vinna

Publicerad 6 januari, 2023 av Susanna Berg Laachiri

Pranesh M till höger tog hem första priset i Rilton Cup och Kaan Kücüksari kom tvåa. Här ser vi de båda spelarna vid prisutdelningen. Foto: Lars OA Hedlund

Nio dagars hård kamp är över. Nu har vi också fått svaret på vem som blev slutlig vinnare av Rilton Cup. Det blev 16-årige Pranesh M som tog en imponerande seger med åtta vinstpartier på de nio ronderna. I sista partiet räckte det med remi för att vinna turneringen men Pranesh M satsade allt på att vinna. Med det blev han en rekordung vinnare av Rilton Cup.

Hans tränare RB Ramesh berömde sin adept via twitter efter segern och gratulerade honom. Han tillade också att det var inte öppningarna som var hans styrka utan framförallt mittspel och slutspel. Det visar också sista rondens parti mot Frode Urkedal där Pranesh M vann med snygg slutspelsteknik.

Med denna turneringsseger blev Pranesh M Indiens stormästare nummer 79 i ordningen. Som tidigare berättades hade han två stormästarinteckningar sedan tidigare men det visade sig att det fanns ytterligare en som var tagen i november förra året. Det som behövdes nu var en rating på 2500 vilket han uppnådde.

Rilton har ju blivit en de öppna turneringar som räknas med i Kandidatturneringen i nästa VM-cykel. Det innebär nu att den nyblivna stormästaren genom sin seger också tagit 6,8 poäng och därmed en tidig ledning.

Det blev också fina svenska framgångar i Rilton Cup. Två kom Kaan Kücüksari som hade ett riktigt framgångsrikt år 2022 med bland annat två IM-inteckningar under sommaren och som gav honom IM-titeln. Nu ännu en stark och imponerande prestation med 7 poäng och en fin andraplacering. Nikita Meshkovs hade lika många poäng men blev trea efter särskiljning.

Det blev en övertygande vinst i sista ronden där alla motståndarens bönder försvann.

En annan svensk framgång stod 17-årige William Olsson för som gjorde en mycket bra turnering med 6 poäng.

William Olsson fick en fin turneringsframgång som gav honom en IM-inteckning. Foto : Lars OA Hedlund

William ,som blev vår svenska juniormästare i somras, imponerade stort med att ta 6 poäng och hamnade på plats 15 i turneringen. Denna fina prestation gav honom en IM-inteckning.

Sista rondens parti blev ett svensk duell som vit mot Hampus Sörensen. Det blev ett intressant tornslutspel där William bärgade hem vinsten.

Tiger Hillarp slutade på plats 30 och Erik Blomqvist på plats 31 med 5,5 poäng vardera. På plats 38 hittar vi Jung Min Seo och på plats 39 Hampus Sörensen båda med 5 poäng. Bengt Lindberg fick också 5 poäng och hamnade på plats 41. Det var 136 deltagare som ställde upp i turneringen men tyvärr fick många bryta turneringen av olika skäl.

Man skulle kunna tro att man vill vill vila sig när man schack i nio dagar men det gäller inte för många schackspelare. Kommande helg spelas Januariturneringen i Sundsvall där några av spelarna från Rilton Cup kommer att ställa upp. Däribland Platon Galperin som slutade som femma efter att ha fått in ett vackert och avgörande angrepp.

I samma rond fick Yahli Sokolovsky in ett vackert och avgörande slutdrag. Det blev vinst i endast 19 drag.

Rilton Elo vanns av vanns av André Kunz på 7,5 poäng. På andra plats kom Chopra Mammay och på tredje plats Evsuld Myagmarsuren båda på 7 poäng. Bästa svensk blev Haroon Azizi på plats 6 med 6,5 poäng.

Rilton 1800 vanns av Lavinia Valcu på 7 poäng. På andra plats Benoit Poisseroux och på tredje plats Kim Zafra båda på 6 poäng. Näst bästa svensk efter Lavinia blev Ral Melvin Lustig på plats 6 med 5 poäng.

‘En imponerande prestation av 13-åriga Lavinia som vann alla sina partier!

Anna Cramling tog 6,5 poäng i Rilton Elo. Höll sig i toppskiktet och slutade på nionde plats samt blev näst bästa svensk. I sista rondens parti blev det vinst genom ett avgörande och snyggt kungsangrepp.

Anna Cramlings partier har skapat stort engagemang och höga tittarsifrror bland hennes följare . Foto: Lars OA Hedlund

Anna Cramling har streamat sina partier under varje rond under turneringen och haft höga rekordartade tittarsiffror. Kommentarer har gjort i sändningen av stormästarna Pia Cramling och Jon Ludvig Hammer. Hammer nämnde i inledningen av sin första sändning att han mål var att bjuda på underhållning och undervisning. Säkert många som kan instämma att det också var det som hände. En unik händelse för en svensk schacktävling att nå ut till så många människor och stor betydelse när det gäller att föra fram schack.

Resultat och ställning Chessbase skriver om Rilton FINAL ROUND: Did I Win My Chess Tournament? Bilder av Lars OA Hedlund