Pranesh M har ryckt åt sig ensam ledning inför sista ronden

Publicerad 5 januari, 2023 av Susanna Berg Laachiri

Indiens stjärnskott och talang Pranesh M är i ensam ledning på sju poäng inför sista ronden. ´Foto: Lars OA Hedlund

Dags för sista ronden och i Rilton Cup finner vi en ensam ledare som har 7 poäng. Det är 16-årige Pranesh M från Indien. Pranesh M är ett av Indiens unga talanger och spås ha en lysande framtid inom schack. Han tränas också av den kända tränaren R B Ramesh som bland annat har tränat indiska underbarnen Praggnandhaa och Nihal Sarin och nyligen gästade Stockholm för en föreläsning om sin träningsmetod.

Pranesh M blev internationell mästare när han var 13 år och har två stormästarnormer i bagaget. Han tog sin andra sommaren 2021 i Spanien.

Pranesh M tog sig upp i ensam ledning efter vinsten mot Elham Abdrlauf. Partiet fick att abrupt slut då Elham Abdrlauf gjorde en miss i en lovande ställning och råkade ut för att bli matt.

I sista ronden har Pranesh M svart mot Frode Urkedal från Norge. Norrmannen ligger en halva efter med 6,5 poäng vilket innebär att det räcker med remi för ledaren för att kunna vinna hela turneringen.

Efter dessa två har vi fyra spelare på 6 poäng vardera. Däribland svenska spelaren Kaan Kücüksari som tog en fin och viktig seger i dagens rond.

Kaan Kücüksari som vit funderar och på andra sidan brädet finns Yair Parkhov från Israel. Foto: Lars OA Hedlund

I sista ronden har Kaan Kücüksari svart mot Elham Abdrlauf som också har 6 poäng. De båda spelarna möttes ganska nyligen i Stockholms GP-tävling i november förra året. Då vann Kaan både partiet och hela turneringen.

De övriga spelarna på 6 poäng är Dominik Horvath från Österrike och Nikita Meshkovs från Lettland. Fullständigt resultat och lottning längst ned i artikeln.

I Rilton Elo blev det förändring i toppen efter näst sista ronden då Andre Kunz från Tyskland vann över Malek Saif från Jordanien. Tidigare ledaren Mammay Chopra från Indien förlorade mot Vaseleios Sarantos från Grekland. Evsuld Myagmarsuren från Norge spelade remi mot Marats Francs från Lettland. Det innebär att Kunz, Sarantos och Myagmarsuren delar ledningen på 6,5 poäng. Närmast följer sedan sju spelare på 6 poäng. Däribland Haroon Azizi som ligger bäst till av svenskarna.

Andre Kunz tog sig upp i tredelad ledning efter sin seger i åttonde ronden. Foto: Lars OA Hedlund.

I Rilton 1800 leder 13-åriga Lavinia Valcu från Sverige med 6 poäng efter att ha vunnit alla sina partier. Efter henne i tabellen har vi fem spelare på 5 poäng. Däribland 11-åriga Melvin Ral Lustig från Sverige som har vit mot ledande Lavinia i sista ronden.

Lavinia Valcu i ensam ledning i Rilton 1800. Foto: Lars OA Hedlund

Anna Cramling fortsätter med att sända och berätta om sina partier i varje rond med ständigt höga tittarsiffror och stort intresse. Stormästaren Jon Ludvig Hammer kommenterade hennes parti mot Amadeus Hestvik Evenshaug från Norge. Det kom att bli ett mindre dramatiskt parti än föregående rond men likväl spännande och intressant. Hammer sammanfattade partiet med att Anna hade en viss press men motståndaren försvarade sig bra och överlag ett välspelat parti som slutade remi.

Anna har nu 5, 5 poäng och ligger på 16:e plats i turneringen. I sista ronden har Anna vit mot Mikael Arovén från Sverige.

Rondstart för sista ronden är 12.00 för alla partier.

Resultat och ställning Sändning av Rilton Cup Följ Anna Cramling i Rilton MAGNUS CARLSEN'S FORMER CHESS COACH TRAINS THIS GUY?! Bilder från Rilton av Lars O A Hedlund