Nya schackregler att hålla koll på 2023

Publicerad 24 januari, 2023 av Ingemar Falk

Nu när klubbschacket drar igång överallt i Sverige kan det vara bra på att uppdatera sig om FIDE:s nya schackregler från den 1 januari. Något som påmints av domaren Josef Håkanson i Facebookgruppen Svenskt schack:

Den största förändringen är att inkorrekta remikrav i snabbschack samt det första regelstridiga draget av en spelare i snabbschack, bestraffas med en minut extra till motståndaren (tidigare var bestraffningen två minuter extra till motståndaren).

Från den 1 januari 2023 har vi alltså följande regler för regelstridiga drag: 

För det första regelstridiga draget i ett långparti skall domaren ge motståndaren 2 minuter extra betänketid.  I snabbschack och blixt gäller 1 minut extra betänketid till motståndaren för första feldraget. Förlust efter andra regelstridiga draget av en och samma spelare i samtliga betänketider (långparti, snabbschack och blixt), förutsatt att motståndaren kan sätta matt med någon serie av regelrätta drag. 

Första frågan som dök upp i Facebookgruppen Svenskt schack var om man kan ha lokala egna regler för feldrag. Det går bra, så länge inte turneringen är ELO-rankad. Då ska FIDE:s regler följas.

FIDE:s schackregler