Stormästaren Sivuk blir svensk spelare

Publicerad 1 december, 2022 av Ingemar Falk

Stormästaren Vitaly Sivuk. Foto: Lars OA Hedlund

Svenskt schack har fått en ny rankingtvåa. Det är Ukrainas stormästare Vitaly Sivuk som från den 1 december byter till Sveriges schackfederation.

Med sin höga rating på 2570 blir 31-åringen enligt FIDE-listan över aktiva svenska spelare ny Sverigetvåa efter Nils Grandelius och samtidigt landets 27:e stormästare.

Topp 10 i Sverige enligt FIDE:s lista över aktiva spelare. Foto: FIDE

Att schackspelare byter federation är inget unikt. Historiskt sett har vi sett det göras av bland annat Alexei Shirov. Och för fem år sedan bytte stormästaren Juan Bellón från Spanien till Sverige.

Det senaste året har dessutom båda världsspelarna Alireza Firouzja och Levon Aronian bytt förbund. Firouzja lämnade Iran och spelar nu för Frankrike, och Aronian bytte från Armenien till USA.

– Att byta till Sverige är Sivuks helt egna initiativ. Vi har inte gjort några påtryckningar alls, och med världsläget med kriget i Ukraina kan det här vara ett naturligt val. Och vi har ju sett många nationsbyten bland schackspelare genom historien, kommenterar Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling.

Landslaget nästa?

Nationsbytet innebär att Vitaly Sivuk blir högaktuell att tas ut både i landslaget och till Sverigemästarklassen i SM baserat på sin höga rating.

– SSF:s tävlingsbestämmelser för att man ska kunna spela i Sverigemästarklassen är att man antingen är svensk medborgare eller spelar med svensk flagga i FIDE, det vill säga att man finns med på den svenska ELO-listan. Detta gäller alla SM-klasser, upplyser Håkan Jalling.

Som bilden från FIDE-sidan visar här nedan syns numera svenska flaggan tydligt på Sivuks ratingsida.

Vitaly Sivuks nya FIDE-kort. Foto: FIDE

Samtidigt kan Sivuks intåg i svenskt schack innebära en starkare konkurrens om att få spela i blågult, vilket bäddar för att fler landslagsaspiranter vill visa framfötterna i svenska turneringar.

Vitaly Sivuk, som representerar klubben SS 4 Springare, är själv en flitig turneringsspelare med segrar både i GP-tävlingen Påskturneringen och Gefle Elite chess open under året.

Vitaly Sivuk är uppe och spatserar och tittar på motståndarnas partier under Påskturneringen som han vann i våras. Foto: Lars OA Hedlund