Föreläsning om mäktigaste personen i svensk schackhistoria

Publicerad 7 december, 2022 av Ingemar Falk

Folke Rogard i samspråk med Kortjnoj, VM-utmanare 1978 och 1981, och Bobby Fischer, världsmästare 1972. Näst längst till vänster ser vi Stockholms stadsfullmäktiges ordförande Carl-Albert Andersson. Foto: Bild ur Chess Review, april 1962.

I 21 år mellan 1949–1970 styrdes världsschackförbundet av en svensk. Folke Rogard var FIDE-president i en spännande era när Svjetunionen definitivt tog över schacktronen, men samtidigt började utmanas av en sällsynt talangfull amerikan – Bobby Fischer.

Bobby Fischer fick sin VM-titel till slut 1972, men då hade ex-världsmästaren Max Euwe hunnit ta över som FIDE-president.

Den 30 december klockan 13.30 arrangerar Schackets kulturhistoriska sällskap (SKS) en föreläsning om Folke Rogard. Föreläsningen sker på Rilton Cup-hotellet Scandic Continental och ska också bli möjlig att följa online via zoom eller annan länk.

Föreläsningen pågår i en timme och blir en spännande tidsresa om det som hände kring schacket för 60–70 år sedan – både utomlands och här i Sverige. Folke Rogard var nämligen också ordförande i Sveriges Schackförbund under åren 1947–1964.

Folke Rogard tar emot en 50-årspresent från Erik Lundins hand. Till höger står Folke Rogards fru Viveca Lindfors som i sin memoarbok “Viveka, Viveca” tyckte det var lite besynnerligt att Folke kunde ägna dagarna åt att spela schack mot sig själv. Vi som är inbitna schackfans vet att sånt beteende är fullt naturligt … Foto: Bild ur Tidskrift för schack, nr 7–8, 1949.

Folke Rogard föddes 1899 och dog 1973. Under sin levnad hann han vara gift fem (!) gånger. Bland annat var han gift med kända skådespelerskan Viveca Lindfors 1944–1949.

Föreläsare är Henrik Malm Lindberg.

Henrik Malm Lindberg. Foto: Lars OA Hedlund
Hemsidan, SKS