FIDE:s fair play-kommitté på plats under Rilton Cup

Publicerad 22 december, 2022 av Ingemar Falk

Bojana Bejatovic, sekreterare i FIDE:s fair play-kommitté, kommer att vara på plats under Rilton Cup. Här kontrollerar hon Ukrainas schackstjärna Anna Muzytjuk under damernas kandidatturnering som spelades i Monaco i november. Foto: Michal Walusza/FIDE

FIDE:s nyvalda fair play-kommitté (FPL) ska bistå Stockholms schackförbund i arbetet att hålla Rilton Cup fritt från eventuellt fusk.

FIDE har utsett fair play-kommitténs sekreterare Bojana Bejatovic och Ana Srebrnič att vara med som funktionärer under Rilton Cup. De kommer att leda arbetet med kontroller för att säkerställa att det blir rent spel på Scandic Continental under turneringens gång.

Fair play-åtgärderna kommer att följa svensk lag, och de blir både synliga och mindre synliga under Rilton Cup.

FIDE:s vice ordförande Dana Reizniece-Ozola uppskattar initiativet som tagits av Stockholm schackförbund:

Bojana Bejatovic och Dana Reizniece-Ozola. Foto: Michal Walusza/FIDE

– Rilton Cup är faktiskt en unik turnering bland de öppna evenemangen, så tillvida att organisatören ägnar så stor uppmärksamhet åt fair play-åtgärder, och samarbetar med FIDE FPL. En sådan hållning är mycket viktig i de turneringar som vill uppfylla kvalificeringskriterierna för att vara med i VM-cykeln, säger hon.

Som schack.se berättat tidigare blev Rilton Cup mycket riktigt den första öppna turneringen att utnämnas som en del av VM-kvalificeringen till Kandidatturneringen.

Stockholms Schackförbunds Riltonordförande Birger Wenzel berättar hur kontakterna med FIDE togs:

– Vi ville ha ett bra system för Fair play på plats, och kontaktade FIDE för att få hjälp. Vi är tacksamma över att Fair play-funktionärer från FIDE nu hjälper oss att förbereda oss för turneringen och att de också kommer att vara närvarande under evenemanget. Vi lär oss så mycket av våra pågående samtal med Yuri Garrett och hans team.
– Under arbetets gång har vi gått från “omedvetet inkompetenta” till “medvetet inkompetenta”. Med FIDE:s hjälp kan vi förhoppningsvis snart bli “medvetet kompetenta” och säkerställa fair play – inte bara i Rilton Cup utan även i alla turneringar i Stockholm.

Ana Srebrnič som bland annat varit huvuddomare i damernas GP-turneringar kommer också att vara på plats under Rilton Cup. Foto: John Saunders/FIDE

FIDE:s fair play-kommitté kommer att ha sitt möte under Rilton Cup den 4–5 januari. Dessutom kommer det första direktsända seminariet för att få en Fair Play Expert-norm att hållas i Stockholm dagen efter turneringen den 6 januari.