Endast två spelare med full pott – Kaan Kücüksari i delad ledning

Publicerad 30 december, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Kaan Kucuksari under tredje rondens parti som svart mot Georgios Souleidis. Foto: Lars OA Hedlund

Efter tre ronder i Rilton Cup har skaran av spelare med maximala poäng minskat betydligt. Kaan Kücüksari vann som svart i tredje ronden mot Georgios Souleidis. Vit öppnade lite oförsiktigt upp sin diagonal framför kungen vilket gjorde att svart kunde avgöra med en taktiskt finess.

Delad ledning för Kaan med denna seger tillsammans med Vuppala Prraneeth, en 15-årig spelare från Indien. De möts i fjärde ronden på första bordet och Kaan har vit.

Milton Pantzar hade rondens längst parti som vit mot Frode Urkedal. Det uppkom ett tornslutspel som både enligt datorn och kommentatorerna såg ut att vara vunnet för svart. Norrmannen valde dock fel väg och ställningen blev mer hanterlig för Milton och slutade så småningom remi. I kommentatorsstudion gav både Tom Wedberg och Lennarth Eriksson välförtjänt beröm åt kämpainsatsen.

Stormästaren Tom Wedberg kommenterar dagligen varje rond med varierande inbjudna gäster. Här ser vi Lennarth Eriksson t.h som gästkommentator. Foto: Lars OA Hedlund

Remi blev det också i partiet mellan Hampus Sörensson som svart mot Platon Galperin.

Jung Min Seo tog sig upp i toppskiktet genom sin vinst som vit mot Edvin Trost. Det blev en snygg vinst med instruktiv slutspelsteknik.

I Rilton Elo hade Anna Cramling vit mot Mammay Chopra. Partiet styrdes tidigt in i komplicerade farvatten som ställde stora krav på båda spelarna och krävde mycket. Stormästaren Pia Cramling visade sitt kunnande och erfaranhet då hon föreslog många korrekta drag i den svåra ställningen. Som Pia påpekade inte helt lätt att se och det kom att bli ett spännande parti där Anna öppnade upp ställningen men hennes kung var illa ute i centrum. Emellertid fanns det chanser och draget 28. Dh6 hade jämnat ut ställnngen. Pia såg draget tidigt och det blev en spänd väntan de minuter Anna tänkte och frågan var om hon skulle hitta det rätta draget. Det gjorde hon inte och som Pia påpekade är det ibland dessa lugna stilla drag som är svårast att hitta. Nu valde Anna att försöka fånga svarts kung i ett mattnät men svart hade så stort materiellt överläge att det inte vara några problem att försvara sig och Anna förlorade partiet.

I fjärde ronden har Anna svart mot Nicolas Kaser från Schweiz.

Det blev många peppningar och hjärtan som skickades iväg till Anna av publiken i sändningen efter förlusten. Anna själv var dock vid gott mod och delade med sig av sina tankar att schack är både motgångar och framgång. Så sant som det är sagt. En ny rond väntar för alla spelare.

Livesändning Rilton Cup med GM Tom Wedberg Följ Anna Cramling i Rilton Resultat och ställning I Played A 15- Year- Old Indian Chess Prodigy