Schackligans semifinalister är klara

Publicerad 17 november, 2022 av Leo Brodin

FM Edvin Trost slog ut försteseedade IM Kaan Kücüksari. Foto: Lars OA Hedlund

Efter fyra deltävlingar spelas nu Svenska Schackligans årsfinal mellan de 16 som tagit flest. Efter onsdagens åttondels- och kvartsfinaler har topp fyra tagits ut till torsdagskvällens avgörande som sänds i webb-TV klockan 18.00.

Slutspelsträdet i Årsfinalen av Svenska Schackligan. Grafik: Fragbite

I den första semifinalen möts FM Edvin Trost och GM Axel Smith, i den andra möts GM Emanuel Berg och IM Ludvig Carlsson. Det har varit en hård väg för samtliga, inte minst för Trost.

Han började med att besegra IM Hampus Sörensen med 1.5-0.5, sedan ställdes han mot försteseedade IM Kaan Kücüksari i kvartsfinalen. Och vann med 2-0.

I det första partiet erbjöd Kücüksari ett torn för en löpare, ett offer som skulle ha gett en mycket stark attack. Trost valde dock helt riktigt att ignorera det och istället själv trycka framåt mot en orockerad kung. Trost spelade till sig ett löparpar mot ett torn. Löparparet blev alldeles för starkt och med hjälp av sin dam fick Trost ganska snabbt tag i Kücüksaris osäkra kung.

Kücüksari behövde en vinst i det andra partiet och i mittspelet såg det bra ut. Det jämnade dock ut sig och i slutspelet var det istället Trost som tog hem det med fribönder.

Morgondagens motståndare Smith har haft en klart knackigare resa. Han började med en förlust mot FM Drazen Dragicevic i åttondelsfinalen och lyckades komma tillbaka genom att vinna på tid i en hopplös ställning. Särskiljningens blixtpartier vann han dock med 2-0. Det första genom matt med fyra fribönder.

GM Axel Smith. Foto: Lars OA Hedlund

I kvartsfinalen mot WIM Inna Agrest tog Smith hem den första matchen genom att hålla sig både bonde och minut upp från öppning till slut då bonden skulle bli dam och Agrest gav upp. Den andra lyckades han byta ner till ett remiaktigt slutspel med olikfärgade löpare som också slutade med remi.

Berg som spelar den andra semifinalen tog sig dit genom att vinna med 1.5-0.5 mot först IM Christian Jepson och sedan IM Jung Min Seo.

GM Emanuel Berg. Foto: Lars OA Hedlund

Det första partiet mellan de båda svenska mästarna slutade kanske något oväntat med remi. Seo lyckades öppna upp framför Bergs kung och hade ett vinnande överläge. Han tog en fastbunden springare men när Berg offrade damen tillbaka var det istället Berg som hade vinsten. Matten fanns men Berg hittade den inte. Istället blev det dragupprepning.

I det andra partiet spelade de båda på varsin sida av brädet, i slutändan med torn och tre bönder. Seos Bönder var dock tripplade och gick att stoppa, till skillnad från Bergs.

Med Kücüksari utslagen är Carlsson som nummer två högst seedad att vinna tävlingen och han inledde med två vinster mot Dan Lundmark. Han fick dock en betydligt hårdare match av IM Philip Lindgren i kvartsfinalen som var mycket nära att bli semifinalist istället.

IM Ludvig Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund

Det första partiet tog Lindgren över genom att få ett torn för en löpare. Han utnyttjade det väl men fick det värre och värre med tid. Med femton sekunder kvar accepterade han till sist en byteskedja som ledde till patt.

Även nästa parti tog Lindgren över i mittspelet. Partiet gick till ett slutspel med med löpare, springare och fyra bönder mot torn men avslutade partiet med dragupprepning. Kanske av misstag.

I särskiljningen var det istället ombytta roller. Carlsson tänkte både snabbare och fler drag framåt. Han tog två snabba vinster och därmed också sin plats i semifinalen.

Semifinalerna börjar klockan 18 på torsdagen och finalen beräknas börja 20.00. Kommentatorer är WFM Anna Cramling och GM Nils Grandelius.

Live