Schackåret 2023 startar i blixttempo

Publicerad 11 november, 2022 av Ingemar Falk

Bilden ger dig alla snabbinfo om blixt-SM den 1 januari 2023. Foto: Lars OA Hedlund

Svenskt schack rivstartar 2023 – med ett svenskt mästerskap.

Sveriges alla schackspelare bjuds in till SM i blixtschack den 1 januari 2023 i Stockholm.

Nytt: Här är officiella inbjudan.

Tävlingen arrangeras av Sveriges Schackförbund i samarbete med Stockholms Schackförbund, och den kommer att spelas i Rilton Cups lokaler på Scandic Continental som ligger på 50 meters gångavstånd från centralstationen – mitt i hjärtat av huvudstaden.

– Vi hoppas på att få se en spektakulär turnering, säger Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund.

SM-blixten tvingades ställa in i somras på grund av corona, men är nu alltså tillbaka på en annan plats där många svenska schackspelare samlas varje jul och nyår. Nämligen i Stockholm.

Blixt-SM startar klockan 15.00 på Rilton Cups vilodag den 1 januari, vilket ger många svenskar som är på plats att delta i mästerskapet. Dessutom får alla spelare som varit med i Karlstad Open under mellandagarna chansen att förlänga “schacksemestern”.

Och det blir ett SM med en liten twist; Det blir en öppen turnering, och utländska spelare får vara med och utmana svenska eliten.

– Den svensk som placerar sig högst upp på resultatlistan kommer att få titulera sig svensk mästare, upplyser Håkan Jalling.

Riltonkommitténs ordförande Birger Wenzel är mycket glad och stolt att blixt-SM kommer att spelas i Rilton Cup-miljö.

– Vi är väldigt glada att få vara värdar för en av de starkaste blixtturneringarna i Sverige på flera år. Och det här rimmar också väl med Dr Tore Riltons testamente att ge unga svenska spelare chansen att möta hårt motstånd, säger Birger Wenzel som också berättar att Riltonkommittén planerar fler sidoevenemang i samband med Rilton Cup.

Officiell inbjudan publiceras inom kort, och du kan anmäla dig via webben när SM-tävlingen läggs upp i medlemssystemet på den här länken.

 • SNABBINFO: BLIXT-SM
 • När och var:
  1 januari 2023, kl 15.00 i Rilton Cups lokaler på Scandic Continental i Stockholm.
 • Arrangör:
  Sveriges Schackförbund i samarbete med Stockholms Schackförbund.
 • Spelform:
  13 ronder schweizer med betänketiden 3 minuter + 2 sekunders tillägg per drag.
 • Regler:
  Det är en öppen tävling och spelare från andra länder är välkomna att delta. Den svenska spelare som placerar sig bäst i tävlingen blir svensk mästare i blixtschack.
  Fides spelregler och SSF:s tävlingsbestämmelser tillämpas. Turneringen Eloregistreras.
 • Anmälningsavgift:
  300 kr. Fritt för GM, WGM, IM & WIM.
 • Betalning:
  Anmälan och kortbetalning görs via turneringssidan i medlemssystemet. Här är länken och här kan du se alla anmälda spelare.
  Spelare som är markerade som betalda på webben kan komma direkt till rondstart utan att pricka av sig. Betalning kan även göras till plusgiro 6522-7 (Sveriges Schackförbund), uppge i så fall namn och klubb.
 • Sista minuten-betalning:
  Kontant betalning eller betalning via Swish på speldagen kan göras på plats fram till en timme före start och kostar ytterligare 50 kr.
 • Prispengar:
  Ca 75 procent av startavgifterna går till prispengar. Preliminärskatt dras enligt Skatteverkets regler.
 • Boende:
  I mån av plats erbjuder Scandic Continental hotellrum till Rilton Cup-priser. Se Rilton Cups inbjudan här för att läsa mer om hotellerbjudandet.
 • Kontakt:
  Sveriges Schackförbunds kansli 018-36 46 00, schacksm@schack.se.
 • Med reservation för ändringar.
Nytt: Här är inbjudan