Ludvig Carlsson ostoppbar i Schackligan

Publicerad 4 oktober, 2022 av Leo Brodin

IM Ludvig Carlsson tog guld med två poängs marginal. Foto: Lars OA Hedlund

IM Ludvig Carlsson vann den första finalen i Schackligans högsta division, han har dock aldrig vunnit kvalet tidigare. Det gjorde han nu på sitt tredje försök och han gjorde det med bravur.

Efter tre ronder delade han ledningen med FM Anders Livner och då möttes de också.

Carlsson offrade löpare för en mattattack och även om det fanns svårfunna chanser för Livner att överleva och behålla pjäsövertaget slutade det med att attacken inte gick att stå emot.

I ensam ledning efter segern fick han möta FM Kaan Kücüksari som vunnit båda de tidigare kvalen. Partiet höll sig jämnt ganska länge men Carlsson lyckades ta sig in bakom Kücüksaris försvar och när det ledde till att en löpare föll blev det strax därefter också matt på brädet.

Carlsson tog efter det tre till segrar och vann därmed kvalet två poäng före närmast jagande Livner och IM Christian Jepson som båda förlorade mot Carlsson, spelade remi med Kücüksari och remi med varandra. För Kücüksari blev det hela fyra remier och en femteplats.

I sista ronden möttes de två obetitlade spelarna som kvalificerade sig för torsdagens final, Adrian Bohman Karlholm och Dan Lundmark. Bohman Karlholm vann två bönder i mittspelet och därefter fortsatte pjäserna att falla. Med torn under gav Lundmark upp.

Segern gav Bohman Karlholm en fjärdeplats. En god kvalitetspoäng räckte för att Lundmark skulle dela sjätteplatsen med IM Milton Pantzar som genom att överleva två pjäsoffrande motståndare de sista ronderna tog sig in i toppen. Den andre av motståndarna var Krum Berovski.

Sista finalplatsen gick till den CM som kallar sig Rhrt och som lyckades hålla sig helt från remier.

Månadsfinalen kommer att avgöras i ett slutspel med kvartsfinal, semifinal och final – och direktsänds på Twitch på torsdag kväll med Anna Cramlling och August Lindmark som kommentatorer.

Du följer månadsfinalen här med start på torsdag klockan 19.00.

Anna Cramling och August Lindmark kommenterar slutspelet på torsdag.

Topp 8 i kvalet:

1 IM Ludvig Carlsson 8
2 FM Anders Livner 6
3 IM Christian Jepson, 6
4 Adrian Bohman Karlholm, 5.5
5 FM Kaan Kücüksari 5
6 Dan Lundmark 5
6 IM Milton Pantzar 5
8 CM Rhrt 5

Se fullständig resultatlista.

Här kan du läsa allt om reglerna i Svenska Schackligan.