Kücüksari tar sitt andra guld i Schackligan

Publicerad 7 oktober, 2022 av Leo Brodin

Kaan Kücüksari Bild: Lars OA Hedlund

FM Kaan Kücüksari tog sin andra raka seger i finalen av Svenska Schackligans Queen-division.

I kvartsfinalen blev det två vinster mot Adrian Bohman Karlholm. Partier som började jämnt men mynnade ut i byteskedjor där Kücüksari vann bönder som blev för stora överlägen i slutspelen.

I semifinalen mötte han IM Ludvig Carlsson, som vann måndagens kval med åtta raka vinster och som vann den första finalen av Schackligans Queen-division. Det började med en remi.

Andra partiet öppnade Kücüksari upp framför sin kung för att istället attackera med bönderna. Det höll sig jämnt länge men när Carlsson drag 34 tillät Lf7 blev mattnätet omöjligt att ta sig ur.

I den andra semifinalen möttes IM Hampus Sörensen och IM Christian Jepson. Precis som för Kücüksari och Carlsson inleddes det med en remi. Sedan blev det ett intensivt parti.

Jepson spelade till sig ett bondeöverläge i slutspelet. Därefter svängde det fram och tillbaka med bland annat gafflar och trippla fribönder samtidigt som tiden närmade sig noll för de båda. I slutet valde Jepson att spela vidare när Sörensen erbjöd en remi genom patt. Tiden räckte dock inte till och därmed fick Sörensen finalplatsen.

Det första finalpartiet inledde Sörensen väl. Med stort tidsöverläge tog han sig in bakom Kücüksaris försvar och vann bönder. Efter att han också bytt av alla pjäser och inte föll för Kücüksaris sista lilla fribondetrick trick gav Kücüksari upp.

En remi skulle räcka för att vinna för Sörensen och han spelade mycket på att byta pjäser. Till slut lyckades dock Kücüksari komma igenom den jämna ställning Sörensen byggt upp och därmed gick avgörandet till blixt. Kücüksari tog hem den första matchen och i den andra behövde istället Sörensen göra allt för att vinna.

Sörensen fick tidigt både bättre tid och press och till sist var Kücüksari tvungen att offra en springare. Sörensens öppna kung i centrum ledde dock till att han snabbt fick offra sin egna springare tillbaka. Han försökte fly från löparparet med kungen men hamnade plötsligt i matt i ett.

Guld till Kücüksari i finalen för andra raka gången.