Här vinner Kaan Kücüksari Kvibergspelen

Publicerad 2 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Arrangerande SS Manhem bjöd på en fin tittarservice genomn att sända tv-bilder från toppbordet. Då kunde denna händelse förevigas, när Tiger Hillarp gav upp mott Kaan Kücüksari som därmed vann Kvibergspelen i schack 2022. Foto: SS MAnhem/Youtube

Lundspelare Kaan Kücüksari som senaste två månaderna visat sån fin form med två IM-normer tog hem Kvibergspelen.

Segern säkrades med vinst i partiet mot stormästaren Tiger Hillarp på toppbordet i den åttonde och sista ronden. Ända fram till dess hade Tiger Hillarp suttit i förarstolen i turneringen, men på målrakan körde Kaan Kücüksari om.

Så här gick det till:

Det blev en diskussion mellan spelarna tididigt i partiet. Skulle det bli dragupprepning och därmed remi redan efter drag 14? Efter en stunds diskussion och tillkallelse av domaren fortsatte partiet.

Kaan Kücüksari och Tiger Hillarp diskuterar vid starten av partiet. Foto: Sören Svensson

När schack.se ber Tiger Hillarp att förklara vad som hände tar han på sig skulden.

– Det var jag som hallucinerade och trodde att det var dragupprepning. Det var inte sjysst att Kaan blev störd där, men han tog det bra och jag bad om ursäkt efteråt, säger han.

Så här såg sekvensen ut i tv-sändningen:

Tiger Hillarp passar efteråt på att också gratulera Kaan Kücüksari till segern.

– Kaan gick för det. Han spelade för att vinna och lyckades. Ofta när jag förlorar är det jag som gått på för hårt och sen blir kontrad. Men den här gången var det Kaan som hade initiativet och gav mig en obekväm ställning. Han var värd segern, säger Tiger Hillarp.

Med nollpoängaren i slutronden hamnade Tiger Hillarp på fjärde plats, och trots förlusten i slutronden visade han under turneringen att han blir att räkna med i nästa GP-deltävling i Stockholm, dit han åker 4–6 november.

Jonny Hector vs. Vignir Vatnar Stefansson. Foto: Sören Svensson

Jonny Hector slutade på andra plats, bara en halv kvalitetspoäng bakom Kaan Kücüksari. Den svenske mästaren säkrade andraplatsen med segern i sista ronden mot Islands IM Vignir Vatnar Stefansson:

Tredjeplatsen togs av Växjö SK:s stormästare Petro Golubka som var ytterligare en kvalitetspoäng efter Kaan Kücüksari.

Även i Lilla Kvibergspelen blev det en scenförändring i toppen. Inför sista dagen ledde Filip Roosvald, SS Manhem, med en poäng men han hanns upp av fyra spelare.

Slutsegern gick nu i stället till William Gunnare, Wasa SK. De övriga pallplatserna togs av Gustav Dingertz, Kristallens SK, och Ranny Al Saab, Kålltorps SS.

Vinnaren i Lilla Kvibergspelen: William Gunnare. Foto: Sören Svensson
…och tvåan och trean i Lilla Kvibergspelen: Gustav Dingertz och Ranny Al Saab. Foto: SS Manhem
Slutresultat Slutresultat, Lilla Kvibergspelen