GM-ledning i Uppsala Young Champions

Publicerad 30 oktober, 2022 av Leo Brodin

GM Francesco Sonis är en av ledarna. Bild: Lars OA Hedlund

Partierna nämnda i referatet går att finna under länken “Live”.

Efter tre ronder spelade har Uppsala Young Champions två ledare, Italienske GM Francesco Sonis och österrikiske GM Felix Blohberger. Nästa rond ska de mötas.

I tredje ronden besegrade Sonis FM Kaan Kücüksari. Det var ett kämpande i en låst position men när Kücüksari gjorde det första misstaget som ledde till en livsfarlig fribonde släppte Sonis inte greppet. När fribonden inte längre gick att stoppa gav Kücüksari upp.

En halv poäng efter ligger fyra IM, bland annat Hampus Sörensen och Elham Abdrlauf efter att ha spelat remi. Sörensen fick ett överläge i mittspelet och behöll det länge men till sist lyckades Abdrlauf genom bra försvar och en rad byten nå ett lugnare slutspel.

Tävlingens hittills största skräll är femtonhundrarankade Emil Reimegårds vinst mot FM Edvin Trost i rond tre. Trost hade länge goda vinstchanser och kom in i ett slutspel bonde upp. Han brydde sig dock för mycket om att få fram en av sina bönder och för lite om att gardera resterande och istället var det till sist Reimegård som fick en dam och därmed segern.

Uppsala Young Champions spelas för nionde gången och hittills har tävlingen aldrig vunnits av en svensk spelare. Island leder med tre vinster, senast 2021 då IM Vigir Vatnar Stefansson tog guldet. Nu ligger Stefansson på 2.5 poäng och nästa rond spelar han mot Reimegård.

Live Resultat och ställning