Tvekampen mellan Pantzar och Kücüksari fortsätter

Publicerad 11 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Milton Pantzar och Kaan Kücüksari. Foto: Lars OA Hedlund

Milton Pantzar i ledning med Kaan Kücüksari ett kort steg bakom. Det är temat i IM-turneringen i Manhems schackvecka.

Efter onsdagens två ronder är Milton Pantzar i fortsatt ledning. Han har tagit 6,5 poäng på 7 omgångar, och bara en halva bakom ligger Kaan Kücüksari. Utan att ha djuptdykt i detaljer måste Kaan Kücüksari vara god för en IM-norm. Hans ratingprestation hittills är 2624.

Bakom tätduon är det hela två poäng till trean FM Jens Ingebretsen, Norge.

Låt oss påminna om att Milton Pantzar och Kaan Kücüksari möts i den nionde och sista ronden på fredagen.

Här kommer som vanligt Sören Svensson fullödiga turneringsrapport:

Manhems schackvecka, dag 5

I dag är det dubbelrond, men spelarna visar ännu inga trötthetstecken. När detta skrivs, i anslutning till start av kvällsronden, och resultaten från förmiddagen föreligger, kan noteras att fyra partier gick till ett avgörande och det enda remipartiet mellan Jacobsen och Ingebretsen var en häftig uppgörelse där fredspipan togs fram efter 80 drag.

Vi börjar med aktuell ställning efter sex ronder där IM Milton Pantzar är i fortsatt ledning på imponerande 5½ poäng, men tätt följd av FM Kaan Kücüksari endast en halv poäng efter. På tredje plats FM Semen Mitusov, Ukraina, på 3½ poäng.

I partiet IM Heimisson mot IM Milton Pantzar går det att kopiera gårdagens text. Milton ställer pjäserna på rätt ruta. En bit in i mittspelet kunde Milton via ett dubbelhot vinna en kvalitet och ytterligare några drag därefter förädla kvaliten till pjäsvinst via ytterligare ett dubbelhot. Ett fint strategiskt parti av Milton.

FM Tom Rydström och FM Kaan Kücüksari spelade en något udda variant i Sicilianskt med kungsangrepp på var sin flank. När Tom skulle börja skörda frukterna av sitt spel på damflygeln slog Kaan till med ett kvalitetsoffer på kungsflygeln. Detta hade naturligtvis Kaan planerat i förväg och det gav även fint figurspel och i förlängningen även starka fribönder i centrum. Styrkan i bönderna utvecklades efterhand så starkt att Kaan kunde kosta på sig att offra ett torn. Kul vändningar och ett glansparti av Kaan.

Thomas Ernst. Foto: Lars OA Hedlund

GM Thomas Ernst blandar och ger kompromisslöst. Nu vinst. Mot Daniel Johnson uppstod ett spännande dam/springarslutspel, till synes enkelt men ack så mycket gift. Daniels kungsställning var mer öppen vilket ledde till undergången.

FM William Olsson hade långt in i mittspelet mot FM Semen Mitusov möjlighet att byta dam, men avstod vilket fick inte önskade konsekvenser. Semen kunde säkra sin kung och William kände sig tvungen att offra kvalitet för att få motspel. Detta lyckades inte fullt ut.

Våra spelare från grannländerna FM Mikkel Manosri Jacobsen, Danmark, och FM Jens Ingebretsen, Norge, hade en våldsam holmgång med idérika offerkombinationer. När första dragserien var avklarad var Ingebretsens kung inlåst på ett märkligt sätt. Skulle han komma ut? Jo, men Jacobsen fick klar vinstställning och ändå slutade det med remi. Detta genom att Ingebretsen lyckades på till en springargaffel i drag 70 som räddade situationen. Stor underhållning.

Så var vi framme vid kvällspartierna. Skulle kampandan och det utmärkta spelet fortsätta? Nja, nu börjar tröttheten i alla fall att märkas på några händer med sjunkande spelnivå.

William Olsson. Foto: Lars OA Hedlund

FM William Olsson vinner en fallseger över FM Mikkel Manosri Jacobsen då den senare offrar kvalitet helt utan kompensation och spelar uppgiven vidare. En enkel vinst för William.

I partiet FM Kaan Kücüksari mot Daniel Johnson gör den sistnämnde ett oförsiktigt (=dåligt) damdrag som förstör dagen helt för Daniel. Kaan fortsätter på bästa sätt och avslutar efter endast 16 drag mycket elegant!

FM Tom Rydström spärrade in sin egen löpare i partiet mot FM Jens Ingebretsen eller var det möjligtvis en liten kombination? Denna vederlades i så fall mycket effektivt av Jens som också vann snabbt därefter.

GM Thomas Ernst spelade remi mot IM Hilmir Freyr Heimison. Ett parti utan krusiduller.

Så avslutas en lång dag med partiet mellan IM Milton Pantzar och FM Semen Mitusov, Ukraina. Efter 25 drag pekade allt mot remi, olikfärgade löpare, i övrigt samma kvarvarande material, Semen hade dock tre bondeöar mot Miltons två.
Men, Milton var inte inställd på remi, utan spelade slutspelet mästerligt. Hatten av.

Efter sju ronder leder Milton suveränt på 6½ med Kücüksari tätt efter på 6 poäng före trean Ingebretsen på 4 poäng.

I Elo-turneringen besegrade Henric Bergenwall hittills ledande Ivar Josefsson och därmed komprimerades tätgruppen med fyra spelare inom en halv poäng.
På 4 poäng: Harald Berggren Torell och Henric Bergenwall.
På 3½ poäng: Ivar Josefsson och Jonas Bengtsson.
Henric spelar för Schack 78, Uppsala, övriga för SS Manhem

Av Sören Svensson

Live, kl 14.00 Resultat