Milton Pantzar spelade oavgjort – och vann

Publicerad 12 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Kaan Kücüksari och Milton Pantzar i finalpartiet som skulle utse en turneringsvinnare. Foto: Sören Svensson

IM Milton Pantzar, Västerås SK, vann IM-turneringen under Manhems schackvecka 2022.

Avgörandet kom i fredagens slutrond när han mötte turneringens andre suverän Kaan Kücüksari som redan säkrat sin IM-norm.

Partiet slutade remi och därmed höll Milton Pantzar undan till seger i tävlingen. I turneringen fick vi se både Milton Pantzar och Kaan Kücüksari ha en ratingprestation över 2600. Imponerande.

I IM-turneringen lyckades ännu en spelare ta en IM-norm.

Vem det blev kan du läsa om i Sören Svenssons rapport:

Manhems schackvecka. Dag 7.

Avgörandets timme är slagen. Finalparti mellan FM Kaan Kücüksari och IM Milton Pantzar. Det blev en jämn historia genom hela partiet. Båda spelarna spelade säkert utan att ta några större risker. Visst vann Milton en bonde i mittspelet men balansen rubbades aldrig. Remi. Stort grattis säger vi till Milton för en strålande genomförd turnering. Minst lika nöjd borde Kaan vara med sin första men säkert inte sista IM norm. Vad sägs om prestationsratingen för de bägge spelarna, 2676 för Milton respektive 2604 för Kaan. Imponerande.

FM Jens Ingebretsen tog liksom Kaan Kücüksari en IM-norm under Manhems schackvecka. Foto: Sören Svensson

Även partiet FM Jens Ingebretsen mot IM Hilmir Freyr Heimisson var av stor betydelse. I mittspelet angrep Heimisson felaktigt en framskjuten bonde med ett torn som dock snabbt likviderades av Ingebretson. Trots kvalitet över måste Ingebretsen vara försiktig och han förenklade spelet succesivt med avbyten och kunde ro partiet i hamn. Därmed tog Ingebretsen även han en IM norm. Grattis!

William Olsson. Foto: Lars OA Hedlund

FM William Olsson mot Daniel Johnson möttes i en jämn slagväxling. Strax före första tidskontrollen hade Daniel möjlighet att rycka till sig initiativet genom att flytta springarna till e5 i trettioåttonde draget. I stället flyttades damen och initiativet gick klart över till William som tog hela poängen.

Tom Rydström. Foto: Lars OA Hedlund

Partiet FM Mikkel Manosri Jacobsen mot FM Tom Rydström präglades av komplicerat mittspel där Tom fick springare och löpare för torn och bonde. Tom manövrerade sina pjäser föredömligt efter första tidskontrollen och tvingade in Mikkels kung i ett hörn med matthot och vinst. Utmärkt spel av Tom.

Aj aj. Thomas Ernsts mobiltelefon ringde mitt under partiet – och då blev det omedelbar förlust. Foto: Lars OA Hedlund

Partiet GM Thomas Ernst mot FM Semen Mitusov. Högst förvånande förlust för Ernst vid absolut lika och enkel ställning. Förklaringen var dock enkel. Ernsts mobiltelefon ringde.

Slutställning, IM-turneringen

Milton Pantzar blev ende spelare utan någon förlust.

Elo-turneringen

Harald Berggren Torell. Foto: Lars OA Hedlund

I Elo-turneringen vann Harald Berggren Torell mot Mikael Möller, Henric Bergenwall vann mot Arvid Havner och Ivar Josefsson mot Stefan Karlsson.

Harald segrade på 6 poäng. Lika många tog tvåan Henric medan trean Ivar slutade på 5 poäng.

Se slutställningen här.

Slutord

Till slut en personlig reflektion. Undertecknad har tillhört arrangörsstaben till Manhems Schackvecka i över ett decennium, men jag kan inte påminna mig att jag tidigare har fått se så mycket spännande, bra och rolig schack som i år. Stort tack till spelarna och tack för underhållningen!

Av Sören Svensson

Sören Svensson bevakade IM-turneringen under Manhems schackvecka. Foto: Lars OA Hedlund