Kaan Kücüksari hänger med i toppen

Publicerad 10 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Kaan Kücüksari och Milton Pantzar har ryckt ifrån de övriga i IM-turneringen under Manhems schackvecka. Bilden är från ett tidigare möte dem emellan. I IM-turneringen möts de i allra sista ronden den 12 augusti. Foto: Lars OA Hedlund

Milton Pantzar, Västerås SK, fortsätter att samla poäng i IM-turneringen i Manhems schackvecka. Men tätt bakom smyger Kaan Kücüksari med.

Milton Pantzar har 4,5 poäng efter 5 ronder, och Kücüksari har 4,0 poäng.

Lottningen har gjort att de två möts i den allra sista ronden den 12 augusti. Är det då IM-turneringen kommer att avgöras?

Sören Svensson rapporterar från dag 4:

Åter en dag med stort underhållningsvärde. Samtliga partier i IM-turneringen gick till ett avgörande. Inte nog med detta, intressant spel med en och annan knorr fick vi till oss. Kampviljan är såsom antytts tidigare mycket stor. Drygt halvvägs in i turneringen är remiprocenten endast 24 % (av 25 partier har endast 6 slutat med remi).

IM Milton Pantzar fortsätter att imponera. Milton har en positionell spelstil, bygger upp partiet lugnt och säkert och till slut – som i dagens parti mot Daniel Johnson – har Milton fått en avgörande fördel utan större åthävor. Enkelt kan tyckas, men det bygger naturligtvis på en utomordentlig ställningsvärdering i varje läge.

Även Kaan Kücüksari imponerar och är endast en halva efter Milton. Kaans motståndare Mikkel Manosri Jacobsen fick ett torn på avvägar på femte raden, något som Kaan skickligt utnyttjade med kvalitetsvinst och dito snabb partivinst.

William Olsson hamnade på den förlorande sidan i en snabb miniatyr. Om man börjar partiet med att titta på slutställningen tror man definitivt att det är fel färg på tornet på h8, men det är det inte! Williams motståndare Jens Ingebretsen fick till en nätt kombination så var det kört för William.

Svenskmötet GM Thomas Ernst med de vita färgerna mot Tom Rydström blev också en snabb affär. Thomas bjöd in till offer på h3 framför egen kung och Tom nappade! Datorn visar att ställningen går att hålla men det krävs nerver av stål och en serie rätta drag vilket är svårt, så Tom tog hela poängen efter fint spel.

I dagens sista parti vann IM Heimission, Island, ett välspelat parti mot Mitusov, Ukraina.

I Elo-turneringen spelade hemmaspelarna Harald Berggren Torell och Jonas Bengtsson en snabb remi. Ömsesidig respekt brukar det heta. Ivar Josefsson, också SS Manhem vann mot Georgios Lappas SK Kamraterna och leder överraskande turneringen efter fyra ronder.

Av Sören Svensson.

Resultat, IM-turneringen Live, kl 10 & 17 Resultat, Elo-turneringen