IM-normen klar för Kaan Kücüksari – nu väntar finalparti

Publicerad 11 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Kaan Kücüksari har tagit IM-norm. Foto: Lars OA Hedlund

FM Kaan Kücüksari, Lunds ASK, har fått till en kanontävling i IM-turneringen i Manhems schackvecka.

Redan före onsdagens rond var IM-normen bärgad, och nu var frågan om han skulle orka att hänga med Milton Pantzars vilda framfart på schackbrädet.

De två hade byggt staket hela veckan och lämnat de andra konkurrenterna långt bakom sig. Skulle de fortsätta följas åt även under onsdagens spel?

Här kommer Sören Svenssons rapport som berättar hur det gick:

Sören Svensson rapporterar från Manhems schackvecka. Foto: Lars OA Hedlund

Manhems schackvecka, dag 6.

Nästa sista ronden och det är fortfarande ovisst i toppen. IM Pantzar eller FM Kücüksari? Båda har spelat strålande så här långt och Kücüksari har redan säkrat en inteckning i en IM-norm med två ronder kvar att spela. Grattis!

Först ut var partiet FM Tom Rydström mot FM William Olsson som var spelat i förväg.

Tom Rydström. Foto: Lars OA Hedlund

I en sicilianare offrade William en löpare för angrepp. Effekten av offret visade sig snart vara osund. Uppgivet kanske något för tidigt?

Milton Pantzar. Foto: Lars OA Hedlund

Om någon hade trott att IM Milton Pantzer skulle minska på takten så var det fel. I partiet mot GM Thomas Ernst spelades Grünfeld där Milton offrade a-bonden och Thomas deplacerade damen på samma linje. När sedan Thomas placerat flertalet av sin tunga pjäser på damflygeln small det på f7. Ett löparoffer som var avgörande och slutklämmen Nxh7 är både oväntad och estetiskt mycket tilltalande. Praktfullt.

Daniel Johnson. Foto: Lars OA Hedlund

Daniel Johnson och FM Jens Ingebretsen spelade Nimzowitsch där Daniel pressade på c-linjen. Hoten var dock chimära och Ingebretsen kontrade på kungsflygeln och avslutade partiet med några exakta drag och en snygg avslutande kombination.

FM Semen Mitusov och FM Mikkel Manosri Jacobsen spelade ett jämnt parti som slutade remi efter det att Mitusov tagit ut remischackar.

FM Kaan Kücüksari var länge hårt pressad i mittspelet mot IM Hilmir Freyr Heimisson och fick ge en kvalitet. När spelet övergick till slutspel var Hilmir fortfarande kvalitet över och när densamme hotade matt på h-linjen svarade Kaan med 52. – Nf3! Hilmir hade kunnat ta ut remi men ville vinna, gav tillbaka kvaliten. Lika materiellt, men svårspelat. Kaan, som är i kanonform, spelade starkt men det lutade åt remi och till slut gjorde Hilmir en schack för mycket och Kaan tog hela poängen.

Därmed har vi ett helt avgörande parti mellan IM Milton och FM Kücüksari på torsdagen. Partiet startar redan klockan 10.00 och du kan följa livesändningen här.

Eloturneringen

I Elo-turneringen vann Henric Bergenwall mot Jonas Bengtsson och Harald Berggren Torell mot Georgios Lappas på toppborden. Inför slutronden delar Harald och Henric ledningen på 5 poäng före Ivar Josefsson 4 poäng.

Henric Bergenwall och Harald Berggren Torell. Foto: Lars OA Hedlund
Live, kl 10.00 Resultat, IM-turneringen Resultat, Elo-turneringen