Skakig rond för tätduon i Junior-SM

Publicerad 7 juli, 2022 av Leo Brodin

FM William Olsson förlorade mot Arvin Rasti. Bild: Lars OA Hedlund

FM William Olsson vann sina fyra första ronder, sen fick han en remi. Axel Falkevall gjorde likadant förutom att han fick en remi i rond två också och låg en halv poäng efter. I dagens rond förlorade Olsson medan Falkevall fick remi igen. De båda är fortfarande i ledning med en poängs marginal men fältet knappar in.

Det började jämnt för Olsson i matchen mot Arvin Rasti. Det byggdes upp tryck i centrum i mittspelet och efter några drag exploderade det av byten. När Olsson bytte sin bonde på f-linjen var det ett byte för mycket.

Plötsligt fick Rasti en fantastisk attack mot en utsatt kung där allt Olsson kunde göra var att försöka överleva. Det fanns många alternativ för Rasti men han valde att använda trycket för att byta sin springare mot Olssons torn. Olsson spelade på några drag till men när kungen och löparen blev gafflade gav han upp.

För Falkevall blev det en lugnare remi mot CM Joar Östlund. Han kom klart bättre i mittspelet när Östlund fick sina pjäser något nedtryckta och flera gånger fanns det möjligheter till vackra men komplicerade pjäsoffer på Östlunds f7-bonde som bara garderades av kungen. När Östlund gick med sitt torn till f8 och försvarade den blev spelet lugnare och efter några byten tog spelarna remi i ett jämnt slutspel.

FM Axel Falkevall fick remi mot CM Joar Östlund. Bild: Lars OA Hedlund

Efter rond fem låg CM Adrian Söderström trea en poäng efter Falkevall, det gör han fortfarande efter en remi mot Jung Hyun Seo. Nu delar han dock platsen med CM Alexander Nord som vann över Vidar Grahn.

I mittspelet bytte Nord av sitt torn mot en löpare och två bönder. Nords löparpar fick ett fantastiskt tryck. Till slut blev attacken för stark och när Grahn stoppade ett mattangrepp föll hans torn. Nord ledde med löpare och två bönder och när han några drag senare framtvingade ett tornbyte gav Grahn upp.

Olsson och Falkevall ligger fortfarande en poäng före resten av fältet. Men fältet knappar in.

Resultat och ställning Live, kl 14.00 Ladda hem SM-partier