Nybörjarturnering i Uppsala blev ett lyckat arrangemang

Publicerad 10 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Pristagare sitter vid bordet flankerad av av del andra deltagare i turneringen. Sittande ser vi f. v Julian Sundström, Cristof Matt och Emilia Nicander. Foto: Josef Håkansson

Under lördagen 9 juli i samband med Schack-SM i Uppsala arrangerades en nybörjarturnering. Tomas Silfver har skrivit en rapport om turneringen som vi kan läsa här nedan:

Det var hela 22 spelare som kom till start när en nybörjarturnering spelades i samband med SM-tävlingarna i Uppsala under lördagen. Det var spelare somtagit sig både från Västerås och Tierp för att spela turneringen, men de flesta spelare kom från Uppsala. Många var utländska studenter.

Vann gjorde Christoff Matt före Julian Sundström och Emilia Nicander. Christoff gick obesegrad genom turneringen.

Uppsalas ASS nestor Bo Nyberg var där och informerade om klubbens verksamhet och möjligheterna för alla nybörjare att fortsätta spela schack i höst om de fått blodad tand att fortsätta. Några av de som deltog i turneringen hade han haft på nybörjarkurser under våren, för att här för första gången spela i en riktig turnering. Turneringen spelades med 15 minuter per spelare och parti och i fem ronder. Inget krav på protokollföring.

Förhoppningsvis är detta också en turnering som kommer att återvända vid framtida SM-tävlingar. Det var gratis att delta vilket säkert lockade många att vara med, och de var glada för de sakpriser som de fick. Att vinna penningpriser var inte det viktigaste berättade de, utan att ha fått chansen att vara med i en schackturnering.

En del föräldrar som hade skjutsat sina barn dit med bil blev också lockade att vara med.

Grand Prix arrangörer kan numera arrangera nybörjartävlingar också om de vill. Kanske något för att locka nya schackintresserade spelare till sina klubbar.