Nu drar nya schacksäsongen igång på allvar

Publicerad 29 juli, 2022 av Ingemar Falk

Kämpe Sand (t v) är topprankad i Lilla Skaraspelen medan Ghayth Tabaa har högst rating av de knappt 40 spelarna i Mragel Open. Foto: Lars OA Hedlund

Göteborg har bjudit på sommarblixt, men i övrigt har svenska schacket haft några veckors semester efter SM.

Men den här helgen drar säsongen 2022/2023 igång på allvar med Mragel Open i Lund och Lilla Skaraspelen. Veckan efter startar två schackfestivaler nästan samtidigt: Manhems schackvecka och Uppsala schackfestival.

Mragel Open börjar denna fredagskväll och topprankad är Ghayth Tabaa, Helsingborgs ASK. Fem ronder ska spelas innan segraren koras på söndagskvällen.

Schack.se hade i somras en artikel om schackfebern inom Västergötlands schackförbund, och det är något som bevisas med eftertryck i Lilla Skaraspelen som vänder sig till många nybörjare. Spelarna får ha max 1600 i rating och tävlingen har samlat nära 50 deltagare. En fin siffra.

Lilla Skaraspelen spelas över sju ronder den 30 och 31 juli, och betänketiden är smart nog satt till 60 minuter per spelare. För spelare under 1600 i rating är nämligen den betänketiden giltig för att få ett elotal.

Kanske kan den turneringen inspirera andra klubbar och distrikt att anordna nybörjarturneringar med 60-minuters betänketid som snabbt ger nya spelare ett elotal, vilket också blir en morot för dem att fortsätta med klubbschack.